Sunday, 25 March 2018

Fórum forex de tablouri


MKB ROMEXTERRA BANK.
De la egal la egal?
Faliment bancar iminent na Roménia.
2 de outubro de 2008 Falimente.
Dacă ți-a plăcut:
Navigare în articol.
Lasă un răspuns Anulează răspuns.
sou 3 de outubro de 2008 @ 01:06.
O asltfel de stire, adevarata sau nu, nu contribie exact a un astfel de deznodamant.
sou 3 de outubro de 2008 @ 01:11.
Em cautarea de senzational, promovezi stiri alarmista. Argumentarile conto sunt f slabe motiv care care pierzi f mult din credibilitate. Asta e o stire ATEMPORALA, valabila in orice momento, indiferent de crizele internationale….
sou 3 de outubro de 2008 @ 01:25.
Ne crezi prosti? Oricine é bani em bancário stie ce spui tu aici Si mai stie ca asemenea stiri alarmist panela intr-adevar duce a falimentul unei banci… asa ca m-am lamurit si cu tine. Este é um dia de Dan Diaconescu, direto na cidade, em zeci de stie-uri.
sou 3 de outubro de 2008 @ 2:07 am.
Pacat ca lansati astfel de stiri… dar chiar nu e indicat in astfel de momsa sa bagati frica in oameni, altfel spus sa creati panica! Vorba celor de mai sus….inca putin si ajungeti sa fiti “mai tari” decat OTV-ul!
sou 3 de outubro de 2008 @ 3:20 am.
Idiotenie ca de obicei… Pe langa faptul ca nu faci decat “sa te bagi in seama” fara sa tii cont de ce poate induce “saracilor cu duhul” acassa asa-zisa stire si implicatiile ulterioare…
Cate banci sunt em RO. Cate firme au in conturi mult mai mult decat “BANCI IN RO” x 20.000E. Ce recomanzi pentru asta? Conturi in paradisuri fiscale? Bani tinuti “la ciorap” care sa nu mai fie impozitati?
Indivisão do credo de Esti… Fachada do seu filho para promover a fiscalização da saúde pública e idiossincrasia de uma parte do cealalta para uma prática instigada com um problema de saúde na bancada de cuidados de saúde e um problema de problema em Romanica noastra.
Dar e ce mirare? Continua a ser chamada com a atenção para o fim da vida útil, com o objetivo de fazer o que quiser, em “Mariei-Tale”, din pacate multi te cred… Prosti, dar multi.
sou 3 de outubro de 2008 @ 3:24 am.
Si poate pui la punct si rahatul asta de site, daca tot platesti cum sustii cu zecile de mii de EURO lunar… Scrii mesajul ok, dar um apare pe site ca si cum um fost scris de ametiti cum probabil e plin tot Urban-ul cu si fara asociati.
sou 3 de outubro de 2008 @ 4:38 am.
É um desperdício de stice scris de plictiseala probabil. Punctul rau consta in faptul ca generezi un val de panica fara nici un rost.
P. S. mai bine cateva stiri de ca calitate decat o cantitate imensa de materiale compuse din zvonuri si altele.
sou 3 de outubro de 2008 @ 06:08.
Mie imi pare o stire corecta. Siteul se adreseaza consumatorilor. Decidi celor care au asemenea sume em banci. Totus, fiind vorba de Romania, nu cred ca se vorma cozi la ghiseele bancilor ca si in state. Sa fim seriosi.
sou 3 de outubro de 2008 @ 7:28 am.
Daca sunt promove stiri alarmist de gen acest, exista posibilitatea sa influenteze oamenii. Sau nu asta e scopul, domnu 'Urbano? Desi presupan ca interesul este de um rosto audienta…
sou 3 de outubro de 2008 @ 8:27 am.
Articol de 2 lei.
sou 3 de outubro de 2008 @ 8:28 am.
cred ca va depasité atributiile cu asemenea articole.
sou 03 de outubro de 2008 @ 8:31 am.
Cred ca aceasta stire este é um dos focos mais importantes que você pode ter ao seu alcance.
Ex. Gazele, na Romênia, e você está em incarca factura zi de zi asta ar fi o tema.
Sa ei toti Directorii da ANR si sa vezi cati bani inafara de salariile mari au facut.
sou 3 de outubro de 2008 @ 8:38 am.
Lipsa de imginatie isi spune cuvantul.
sou 3 de outubro de 2008 @ 8:43 am.


















na Roménia?
Ca asa iti intitulezi articulul de c ****.
Ai facut studii, ai rapoarte finaciare de unde sa tragi tu concluziile astea?
Bujor Buda PRO URBE ARAD disse.
sou 3 de outubro de 2008 @ 8:43 am.
Veste de luat in seama. Au falimentat atatia. Falimente, unele, bomba. Totul este posibil.
Dar atunci, daca agiti spirité, dininter-o intentie pe care o consider, de buna credinta, unde sa neinem banii pe care-iés de garantia unei batraneti normale?
Daca ai venit cu - presupusul & # 8211; propuni vreo solutie, alta decat sa devenim trepadusii ghiseelor? Scoatem banii está cumparam sa le conservam valoarea? Aur? Tablouri? caso? etc.
sou 3 de outubro de 2008 @ 8:43 am.
HA HA HA. Penibil.
sou 3 de outubro de 2008 @ 8:52 am.
O banca serioasa é um depoente banal de banimento, o depoente iar fiecare é um libertador de uma banca alegue.
Em primeiro lugar, em nici un caz alarmarea oamenilor din tara.
Cei cu puteri au grija e pentru rezolvarea crizei din America (sunt prea multe in joc, ca sa lase totula la voia intamplarilor)
sou 3 de outubro de 2008 @ 09:01.
O que é o mar, o cuidado com o cuidado, como é o que se pode dizer, o que é responsabilidade para o aveti? Cu aceste afirmatii contribuit la passional bankile, oamenii va vor asculta, isi scot banii din banci si este iminent falimentul. Nimic distruge mai multétat zvonurile alarmiste.
Você está aqui: TechText> Multiplayer para este produto Entrar para ser capaz de obter informações sobre Romênia em seu país, ou visite seu site ou e-mail: gandim influentzaza mersul lucrurilor?
Cititi cartea “Puterea magica a gandului” de David Schwartz.
Va doresc o zi buna,
sou 3 de outubro de 2008 @ 09:03.
Mie mi se pare absolut normal sa stim care sunt adevaratel riscuri ale acidenti crize finanre si noi, oamenii de rand. Si stiti de ce? Pentru ca la nivel inalt se stie foarte bine, la vue en persoanele “sus puse”. Lucrez in domieniul financiar de aproape 3 ani, dar tensiunea pe care am simtit-o ieri a fost mai mare caicicand. Pe-mail-urile interne ale mai multor banki s-au trimis instiintari ca Banca Transilvânia va fi prima care va cadea. Angajatii BT au primit ieri ordin sa nu mai aprobe nici un credit is sa insider sa recupereze pote de gato din ce au dat. Au incepute é se inchida din agentii. Peste tot se creditating, pentru ca bankile nu mai au lichiditati. Si ce se intamplé a dare nu mai au lichiditati?
Sincer, mie mi-e teama ca fixe oamenii care au strans cu nui bani si i au depus la banca o ramana fara ei, pentru ca la nivel inalt se stie ce se intampla! Daca vreti sa fiti ignoranti e problem voastra, dar mie mi se pare absolut normal sa ne ajutam intre noi, ca si-como suntem vai capul nostru, noi romanii de rand!
Va priveste pe fiecare in part daca o luati masuri sau nu, a nu-l mai acuzati pe d-l Urban de alarme falso!
Pentru Mircea, daca tu stii ca statul garanteaza maxim 20000 de euro pentru fiecare persoana, nu inseamna ca toata lumea stie! Ai idee cati oameni citesc conditiile unui contract de credito / deschidere de cont / etc.
sou 3 de outubro de 2008 @ 09:03.
Deveniti comparabili cu 0TV (a se citi ZEROTV) ... sou crezut la inceput ca aveti ceva em cutia superioara pe saptamana ce trece sunti tot mai maiô… vomitati tot mai multe stiri care sunt menite sa puna gaz pe foc, bazate doar pe ipoteze fara baze solide… Nu lucrez, nu am depozite in banci dar la o stire ca asta deja sariti preste herghelie ca, calul l-ati sarit há muito tempo atrás… Oricum va trec la SPAMMERI ca sunteti preá ordinari sa meritati inbox-ul de la mail…
sou 3 de outubro de 2008 @ 9:06 am.
MirceaA ai zis bine, e un fel de Dan Diaconescu. Prin mare parte din stirile de pe site é um cliente de cliente, restabelecer o agitador sunt puse la gramada si aiurea.
sou 3 de outubro de 2008 @ 9:08 am.
Cand uma aparição URBAN si asociatii mi-am zis: uite cineva care vrea sa fac lucruri bune. Dar a dupa é incursora na recuperação de bani prin ei (de la o firma din Buc) e estou vazu e cum lucreaza, va fiado ca totul e apa de ploaie. Bine zicea MIRCEA: URBAN e un fel de Dan Diaconescu. Reclama, promisión, zeci de activitati gen: "Universitatea tehnico-economica dessachisa americana-israelina de moase-ingineri-bancheri".
Si arunci o astfel de stire: “bancile romanesti in faliment”, ce sa zic? Numai om serios nu poate fi! Cineva profesionist nu cara poate asa ceva decat pt. audienta !. Dar atunci nu mai jurist! Credibilite zero!
sou 3 de outubro de 2008 @ 09:09.
MirceaA ai zis bine, e un fel de Dan Diaconescu. Prin mare parte din stirile de pe site é um cliente de cliente, restabelecer o agitador sunt puse la gramada si aiurea. Legat de aceasta stire… poate influenza negativ, cu consecinte grave.
sou 3 de outubro de 2008 @ 09:09.
Este o stire foarte buna. O local de encontro é o mais indicado para garantir um encontro perfeito.
Cat despre bancar unor banci na Romênia, sunt mai expus BRD-ul (PRIN SOC Gen Din Frant care in a bankiet care au cazut), OTP, BCR ff putin expusa.
B. Carpatica si Transilvania or sa intampine probleme doa daca imobiliarele din Romênia scad foarte mult, moment in care multi nu isi mai platesc ratele bancare iar Doar atunci. Bancile noastre nu au fost expuse prin investii in Ocidente, spre deosebire de SG (BRD).
sou 3 de outubro de 2008 @ 09:10.
Comentários, penális, ca si alea cu magazine de evitat si multe altele, stupid!
sou 3 de outubro de 2008 @ 09:10.
Deveniti comparabili cu 0TV (a se citi ZEROTV) ... sou crezut la inceput ca aveti ceva em cutia superioara pe saptamana ce trece sunti tot mai maiô… vomitati tot mai multe stiri care sunt menite sa puna gaz pe foc, bazate doar pe ipoteze fara baze solide… Nu lucrez, nu am depozite in banci dar la o stire ca asta deja sariti preste herghelie ca, calul l-ati sarit há muito tempo atrás… Oricum va trec la SPAMMERI ca sunteti preá ordinari sa meritati inbox-ul de la mail…
sou 3 de outubro de 2008 @ 9:14 am.
Cu pesar, por favor, pode ser uma parte importante da minha vida, mas é muito mais fácil de decidir ... imbecil.
Estirea aceasta este de interes general, si vine in contextul (cui se se pare ca doriti sa il treceti sub tacere) in care “Maria Sa Primul Ministru Imbecil Tariceanu” declara sus si tare ca “Romênia nu va fi affectata de criza mondiala!” , de parca Romênia ar fi o eprubeta izolata de contextul mondial.
Mai bine o avertizare in plus, decat “informaticamente roz-bombon” ale lui Tariblegoceanu…
sou 3 de outubro de 2008 @ 9:19 am.
Mimes… imbecilii se recunosc intre ei… Sa ai o zi splendida.
sou 3 de outubro de 2008 @ 9:21 am.
Você deve se preocupar com o perigo de se preocupar com a doença.
sou 3 de outubro de 2008 @ 9:24 am.
ff prost articulul!
sou 3 de outubro de 2008 @ 9:25 am.
Você está gostando de faci bani cu stiri bomba!
Internetul un vu ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce ce is ce is ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ceé ce ce
Mai bine te ai apuca serios de treaba, impreuna cu asociatii.
sou 3 de outubro de 2008 @ 9:25 am.
Asta este un din cele mari miniuni "vandute" romanilor. Em ziua in care Dollarul a dollar to 50% até 2001, 2008, dólar, dólar Dólar, NOI suportado em EUR 38.000 dólares por USD 27.000? Cand RON-ul mers mereu in pas cu Dollarul noi acum trebuie sa suportam aceasta MINCIUNA numai ca Guvernul e Smecherii sa mai traga bani inca o data, timp de 1 an!? Romanii poate nu inteleg diferenta de 1000 lei vechi la Euro sau Dollar timp de 1 an? Peste tot numai minciuni. Bursa americana NU um picat, um doar fost em crisa si nici atunci nu s-au sinchisit. Dar conhecimento sobre o plano PLANO aprobat la americani, nu inteleg de ce USD nu this la 22,000 in loc de 27,000? De BNR isi bateu sistematic de romani, zi de zi, lua de luna. Pentru cau trebuie sa scoata s iei banii pe care-i vor acordaac acer de “alegeri”.
Você está interessado em obter 37.000 euros de taxa de câmbio automóvel (a pagar)? Você pode pegar um coque, com mais de 2000 pessoas, de modo que você possa usar o autoturismo. Mai vedem din Ianuarie…
Asteptam acum Raiffeisen, Banco Credit Europe é um banqueiro incarregável do PICE, evidente para o banium oamenilor. Ma ineb daca aceasta natie de snobi se va sinchisi sa iasa in strada pentru a cere explicatii…
sou 3 de outubro de 2008 @ 9:28 am.
Sunteti niste dobitoci! Datorita goanei dupa senzacional arduino cu bombe care pot pune firava economia romaneasca pe butuci. Dobitocilor.
sou 03 de outubro de 2008 @ 9:33 am.
inca ou nota proasta.
de obicei e bine sa nu te bagi in ce nu stii!
asemenea “stiri” nu bine nimanui si subscriu la ce zicea Mircea & # 8211; ara trebui sa verifici informatiile is sa ai un consilieri pei diversa probleme daca chiar vrei sa emiti opini e judecati ai intrat cam cu forta in viata noastra, eu personal m-sou dezabonato de 3 ori nu um functionat…., si multe dintre “ articolele ”voipar pleaca de la jumatati de adevaruri negandite si ne analizar.
insia ai castigat! uite ca am citit…
sou 3 de outubro de 2008 @ 9:42 am.
Comentários negativos negativos podem ser encontrados em um formulário exato de amicii, mas podem ser encontrados no sci bani de la FNI ptr ca nu mi par pare sustenabila cresterea de 2% pe saptamana:
”Sunt solizi astia, nu dau falimento, sunt reasigurati pana a 1000 de miliarde de lei.
Nu gandesti, iti e frica, nu como se ajoque bogat, mas você pode ver as imagens com a tag cele de mai sus ”
Inainte de orice criza, oamenii cred din toin inima ca / ​​i / bankile lor / jobul lor sau al sotiei, valoare casei lor, nu va suferi de pe urma crizei.
Sugere-se um comentário sobre o assunto, ou seja, o banco está à sua disposição para o lançamento oficial do Unicredit, o primeiro e o primeiro banqueiro são escassos na Europa.
sou 3 de outubro de 2008 @ 9:43 am.
Berbecilor, n-a zis nimeni ca banca ANUME va da faliment! A doar o recomandare foster, foarte intemeiata de altfel, de un nu va tine toti banii intr-un singur cont, la o singura banca. E o vorba din batrani care spune sa nu tii toate ouale intr-un cos, exact despres asta este articolul, dar a vad ca ni as nu sunteti in stare sa pricepeti ideea!
sou 3 de outubro de 2008 @ 9:47 am.
Indiferent ce se intamplé, cum au spus si ceilalti, e bine sa fi calm, nu poti sa navalesti sa-ti iei punga cu bani si hop com a sub-perna. Daca e ceva vômito com totii proporcional e toti vom pleca de la acelasi nivel.
sou 3 de outubro de 2008 @ 9:55 am.
Daca ai crédito de 100.000 EUR si ai em banca de depusi 30.000 EUR para troca de duppos de falsa sa ai un crédito de 70.000 EUR você está em pierzi banii depusi.
Este adevarat sau nu?
sou 3 de outubro de 2008 @ 9:58 am.
Bai nene, voi care sunteti impotriva articulului, nu pot sa va numesc decat idioti!
Nu a dat omul nume de banci, spus doar ca posibil sa each banci in Ro si sa avem grija cati bani bagam intr-un-depozit. Atat!
Cred ca sunt unii care care face to jignesc gratuit, le face e placere.
Eu va dau un exemplu. Cade BRD. NU cel de aici, ca BRD-UL ro ro E NA REGULA! Cade firma mama, SG din Franta. De vez em quando, a dopa bani pe care-i avem da BRD, stres, timp pierdut cand putem sa distribui bani cu cu? Sau, sou actiuni BRD. Vinha de afara. Aveti idee cat scad actiunile BRD.
Considere a possibilidade de desenvolver novos talentos.
sou 3 de outubro de 2008 @ 10:00 sou.
Putin atent si e o MKB ROMEXTERRA BANK.
The experienta membrilor conducerii in FNI, GELSOR, BANCOREX si altele, cumulat com scandalurile financiare la care sunt protagonisti, in stilul inconfundabil al consateanului meu SOV, nu m-as mira sa ma intalnesc in curand cu pressedelme ADRIAN PREDA pe salile tribunalului, ca doi falimentari impovarati de grija zilei de maine…
sou 3 de outubro de 2008 @ 10:04 am.
Stirea este, intradevar, alarmista e usoror bombastica (”falimentele bancare sunt imimente si in Romania”, como “spuns ca sunt“ posibile ”, nu“ iminente ”), é um spun asa, insana este em geral.
Dincolo de aceasta, in contextual acestui moment (in care mari institutii financiare au probleme, une dintre ele, vezi Unicredit, avand filiale si in Romania), o astfel de stire este de folos mai ales persoanelor fizice care nu au consultanti financeri sau cunostinte temeinice em domeniu.
Este fim de semana, sem compromisso, é o mais importante para a vida de pessoas que adoram a vida privada, mas é importante para você, mas também pode ser usado como crítico de cuidados de saúde. O interesse em cuidar da economia é um processo de investigação sobre a vida e a prosperidade de um capitalismo, e uma grande incerteza de volatilidade em um mundo globalizado.
sou 3 de outubro de 2008 @ 10:13 am.
Ausi, Irinuca, Oprea, as-te mataluta in fata trenului si cu aceasta “putere magica” a gandului, ce ne-o recomanzi mataluta, te rugam sa opresti trenul! Faci parte din SPIRALA ?!
sou 3 de outubro de 2008 @ 10:14 am.
Un articol excelent… pentru a fi tema unei emisiuni la OTV. Felicitari!
sou 3 de outubro de 2008 @ 10:23 am.
Raspuns pentru Serban.
Nu domnule, eu nu creez panica eu va atrag atentia asupra faptului ca trebuie sa avem grija cu totii pentru ca, peste suma de 20000 euro tu ti vor da banii inapoi in caz de faliment bancar.
Uita-te la ron sa vezi ca poate sa ajunga si la 4,2 ron = 1 euro!
Cei care au pierdut bana la Banca Turco-Romana, Bankoop samd stiu cat este de drama sa se intample asa ceva.
sou 3 de outubro de 2008 @ 10:23 am.
Multinim domnului Urban…
E o cuidado do ca cinê é mais importante do que um tratamento de saúde.
Domnule Urban mesajul dat de dv. este pentru cei care nu sitiau aceste lucru, nu pt. angajatii da banci.
O meu é meu intereseaza: dica sint persoana juridica cit am plafonul (eu nu-mi amintesc sa-mi fi spus cineva de banca acest lucru si sou experienta de la Dacia Felix & gt; & gt; & gt; Religiilor & gt; & gt; & gt; & gt; & gt; Turca & gt; credita-se ao banca celor de la Psd.
MULTUM DA UE VA PT TOATE MESAJEL DV.
(MIE CHIAR IMI SINT DE FOLOS)
sou 3 de outubro de 2008 @ 10:24 am.
Raspuns pentru Bebe.
Poti sa dormi linicit in a nu massi sa te trezesti dimineata intocmai ca cei care au piedut bani la FNI.
sou 3 de outubro de 2008 @ 10:25 am.
Raspuns pentru Corina.
Si ce stiri vrei sa dam? Despre Dragulescu ca si-a batut sotia? Leul se prabuseste e tu nui dai seama ca putem sa ajungem in saracie lucie? Tineti banii in banci si is to be apara un faliment bancar sa vedem ce vei mai face.
sou 3 de outubro de 2008 @ 10:25 am.
Devii incet incet concurrent serios al OTV, o site da asta de tot cacatu!
O que você está procurando em um boletim de notícias?
sou 3 de outubro de 2008 @ 10:26.
Raspuns pentru Dragos Teodoru.
Daca articolul este de cacat, cum de leul se prabuseste iar firmele de leasing din Romênia refuse sa mai acorde finantari din cauza crizei financere internationale?
sou 3 de outubro de 2008 @ 10:28 am.
Raspuns pentru Cristiana.
Bancile nu au nici un fel de política prudenta; mai ales cele roménia care nu sunt solide pe picioarele lor si care depinc de tendinta urinata de bancile din tarile-mama.
Em Germania, o bancile deja instruiesc populatia sa aiba grija is is scada cheltuielile is sa economiseasca mai mult.
La noi, exata ca plantia de bumbac, romanii sunt indemnati sa cheltuiasca sa ia creditar para ca urmareste ca, din banii nostri, sa se finenessze déficitele bancillor din tarile de origine ale acesor banci lacome.
sou 3 de outubro de 2008 @ 10:28 am.
Observar o banco de dados Bancorex, Bancoop, Columna, Dacia Félix, Albina, Turco-Romana, Religiilor etc.
Fara criza mondiala.
Atentie: Traim na Romênia!
sou 3 de outubro de 2008 @ 10:40 am.
Fugi ba de aici pode habitar n-ai pe ce lume traiesti.
sou 3 de outubro de 2008 @ 10:42 am.
Din pacate inca un articol scris cu amatorism, de umplutura, com o estilo de vida informatie, cu caracter alarmist.
sou 3 de outubro de 2008 @ 10:50 am.

























































































. O iei la m… si te apuci din nou de strans vreo 20 de ani dar trebuie sa traiesti ca broasca testoasa ……
sou 3 de outubro de 2008 @ 10:52 am.
sou 3 de outubro de 2008 @ 10:56 am.
Permiteti-mi sa nu fiu de acord. Nu cunosc politicile fiecarei banci em parte, dar política central (BNR) chiar a fust prudenta. Dumneavoastra stiti mai bine (fiindi aveti banci drept clienti), a parerea mea ca sensurate credite neperformante acordate in RO sunt cele de nevoi personale fara ipoteca. Haideti sa fim seriosi, nimeni nu-si risca apartamentul daca nu stie ca poate plati rata lunara de 10 ori. Você deve compará-lo com os Estados Unidos da América em termos de comparação, bancário e financeiro. Dumneavoastra va dati sea sea inseamna 0.75% a quantar cand toti romanii isi sci salariul ca sa plateasca intretinerea, lumina, telefonul etc ?!
sou 3 de outubro de 2008 @ 11:00 da manhã.
Cartonas galben. La urmatorul, ma dezabonez.
sou 3 de outubro de 2008 @ 11:06 am.
Ok Catalin, ins tine minte ca a asa de creduli in politiiile bankii si alte abureli au fost si cei care au pierdut com FNI, BANCOREX, BANCA RELIGIILOR, etc. Bineinteles ..un fleac insa sa vezi cand viata ta depinde de aceste informatii ignorante , bea ca puteti alege si puteti face vreti ce, indiferent ca e bine sau rau. Normal ca asemenea articole nueva veti gasi in presa mainstream deoarece bancine and alti profitori care vegeteaza ca parazitii spat spatea oamenilor nu vor ca acestia sa-si puna intreba is sa fie precauti, inna nu foarte multi se gandesc la lucar lucrate si de aceea probabil ca vor fi foarte multe de dezastre financiare si tragedii.
Nuitati ca ce a facut guvernul in acest an eleitoral cu acesti bani dati peste tot oricand oricum va fi resimttit tot de noi, contribuabilii si nu cred ca va fi deloc bine.
sou 3 de outubro de 2008 @ 11:07 am.
& # 8211; titlul este tipic OTV. Dar si-a scopul, respectiv acela de a genera trafic pe pagina de web.
& # 8211; articolul este, cel putin pentru cei care au cat de cat o minima educatie economica, “senso comum”. Nu aduzir nimic nou.
Este problema é amplamente divulgado no mercado bancário para scazut. Multi nici macari citesc bine harriile pe care le semneaza intr-o banca, nuse intereseaza de variatiile de dobanzi, cursuri, comisioane, nu conosc produsele pe care the achizitioneaza si nici n or vor sa o faca. O banca nu this saltea sau un seif in spatele tabloului. Faptul ca esti clientul une banci implica responsablitate, in primul rand pentru siguranta ta, respectiv aceea de a te mentine informat. De acordo com os critérios acima mencionados, você deve entrar em contato com o departamento de saúde.
& # 8211; “Va sfatuiesc sa nu tineti mai mult de aceasta suma in depozite bancare intrucat, peste acesti 20000 de euro guaranteed de bani, nu veti primi nimic daca banca unde va tineti banii va in in faliment” Fraza citata incearca sa preia o idee, insa rezultatul este foarte parte. Exact cum a spus cineva mai inainte, este recomandat in general “sa nu iti tii toate ouale in acelasi cos”. Em termos económicos, é importante que se traduza em dispersão.
Redução do risco de incêndio no mercado de serviços públicos, a fim de reduzir o risco de perda de liquidez.
Afirmatia citata mai sus imim demonstreza, fara a incerca sa jignen pe nimeni, amatorism. Insa fiecare são oportunidade de uma judeca dupa propria apreciere.
Ceea ce uneori regretabil, este é um papel de parede multi bun que se adapta ao televisor em um ambiente moderno, é um sucesso em relação ao mercado.
Toate cele bune.
sou 3 de outubro de 2008 @ 11:07 am.
Marius ne poti argumenta de ce ce ai spus asta? & amp;
gt; & gt; Din pacate inca un articol scris cu amatorism, de umplutura, com o estilo de vida informatie, cu caracter alarmist.
sou 3 de outubro de 2008 @ 11:09 am.
@ conta & # 8211; bine zis! da stiu, traim na Romênia si bancile si alte institutii / firma / organizaçãor vor ca oamenii sa stea cat mai in bezna, sa fie gato mai ignoranti si sa distruga viitorul lor si al copiilor lor! ROMANI TREZITI-VA! Amintiti-va de aceste mari pacaleli din trecut si nu va mai lasati prostiti si manipulati! Luati no cálculo: CINE AR AVEA DE CASTIGAT DACA VOI SUNTETI NEINFORMATI, IGNORANTI SI PROSTITI!
Leul romanesc alearga catre 4,0 = 1 euro disse.
sou 3 de outubro de 2008 @ 11:15 am.
Leul s-ar putea deprecia pana la 4 leis para o euro, daca BNR nu intervine & # 8211; Banco ING (03-10-2008)
# Leul s-ar putea deprecia pana la un nivel de 4 lei / euro sau chiar peste, in conditiile in care Banca Nationale a Romaniei (BNR) em intervir em piata valutara la un nivel de 3,85 lei / euro, a declarat, vineri, Nicolae-Alexandru Chidesciuc, economista sênior do ING Bank Romania.
"A Daca BNR intervém na luta contra uma lei de câmbio de 3,85 lei / euro, excluindo a depreciação da lei 4 euro / euro sau chiar peste acest nivel", um spp Chidesciuc.
Deprecierea leului a fost mai puternica decat altor valute emergent din regiune, in contextul real de crestere a aversiunii fata de risc.
Analistii ING Bank Romania A estimativa para a obtenção de uma taxa de juro de 3,75 euros / euro, excluindo a depreciação de uma taxa de juro fixa em urmatoarele luni.
Nivelul de echilibru luat in calcul de analistii ING Bank para cursul de schimb este de 3,60 lei / euro.
“O nível de ensino é essencial para credenciar a atenção. in continuare ne asteptam la o crestere a volatilitatii leului, pentru intervalul 3,40 & # 8211; 3,85 lei / euro, din cauza incertitudi la nivel global si a dezechilibrelor din plan intern ”, adaugat Chidesciuc.
Em geral, os pulmões, pulmões, leucócitos não podem ser avaliados de forma mais abrangente do que a média nominal de um pulmão, ou seja, um processo de convergência e economia de romances.
Em diminuições e ganhos de renda, as taxas de juro depreciaram a taxa de juro, a taxa de câmbio e a taxa de câmbio de 3,8240 la 3,88 lei / euro, iar la 10:30, cum ingresso bancário em euro com 3,8750 lei si la vindeau cu 3,8800 lei.
sou 3 de outubro de 2008 @ 11:18 am.
Exatamente como spuneam si eu mai devreme! Stati dragilor si asteptati ca toti noi, oamenii de rand sa fure, pentru ca cei de sus stiu tot ce se intampla acolo, si au inceput sa isi retraga banii!
Você pode encontrar o que você está procurando e quais as características que você precisa encontrar aqui.
sou 3 de outubro de 2008 @ 11:19 am.
… nu intrati em panica videira sfarsitul lumii…. como se traduza nu.
sou 3 de outubro de 2008 @ 11:25 am.
in alte tari se dau indicatii mult mai avansate, se dau si sfaturi in privinta unui colaps al intregii economii. Ce a facut domnul Urban, n-a fost decit un scenariu foarte probabil-oricind se intimpl (sa s-a mai intimplat) sa se prabuseasca cite o banca.
Asta e Romênia, nu-i de mirat ca la asemenea rectii avem "asemenea" guvern, politie, spitale, etc.
Daca astazi vinha cineva e avertizeaza ca anul vor avea loc inundatii com o certidão de 90% em zonele X, Y-locuitorii din zona de acele il vor invinui de creere de panica e altele. Dupa ce vor avea loc inundatiile vor sta fara casa prin crisme si se vor pling ca nu-i ajuta nimeni, dica cei care i-au avertizat.
Sa-ti dea cineva sfaturi pentru ceva, ce se POATE intimple, nu inseamna ca instiga la panica, inseamna te ajuta sa ramai calm si pregatit in situatia data.
Paote veti intelege e voi, negativistilor, aceste lucru in citeva decenii.
sou 3 de outubro de 2008 @ 11:25 am.
Duceti-va oameni buni maine, toti, si scoteti-va toti banii din banci si tineti-i sub saltea. Ascultati-l pe domnul Urban.
In putin timup sist sistemul bancar va intra in colaps, inflatie, depreciere etc. Zvonistica este cel mai dauner lucru pent un un finem finanr.
Sem mais comentários. M-sou dezabonat.
Toate cele bune.
sou 3 de outubro de 2008 @ 11:28 am.
Mersi jerry, chiar am vrea ca lumea saia in calcul cie sis et accus articis sie ai scris si tu.
sou 3 de outubro de 2008 @ 11:40 am.
Am in the catare cei in the tema: Em garantia intra e final de aflate intr-un contenente, de ex pe card? (eu sou de ex nist bani pe Card ING) Sau se garanteaza doar Depozite la termen ?? Multumesc Mult.
sou 3 de outubro de 2008 @ 11:42 am.
Lucrurile mi se par simple.
Valuta e em crise, recuperação de capital na Roménia retroceder para a valorização de uma empresa de seguro de saúde, de reduzir o risco de perda de crédito, de desconto, de desconto fondue de creditare à Bancii Nationale, care baga banii in sustainerea leului, urmeaza cresteri ale dobanzilor, ca doar arguam de cerere em oferta, iar creditele supergarantate prin politica prudentiala a BNR, devin exagerat de scumpe. Tot mai multi consumatori nu ma vor mai putea sustine e se va trece la execute caselor. Si cum for a mai for case if you are found of the part of you, be cum baietii destepti a performilor si lichidarilor abia asteapta, vom ajunge rapid la aceeasi situatie ca si in SUA. Casa nu se vende a maiô com o pretendente de todos os terrenos e familia cuidados pana ieri se bazau pe o avere confortabila, se vor trezi ca nu mai au nimic. Toata averea lor fost executata de banca si nici macari au scapat de datorie. Sunt in continueare datori vanduti.
Chiar ati de dobanzile alea de peste 100% de dupa revolutie? Sau de Bancorex? Ori de FNI? Sau de Caritas, cuidado e modelo pentru unii bancheri?
Se você entrar em contato conosco, acesse a seguinte situação, mais adiante, no quadro da página Revolutie. A revolução da revolução pode ser encontrada em 89, em uma ampla gama de casos, com uma atenção especial, e pode ser vista com o estímulo. Regula-se por todo o mundo, pode-se impunhar com sacrifício, ca la orice revolutie.
Si ca la orice revolutie, vor ramane in viata prudentii.
Vitejii imprudentii to toate sansele sa devine eroi martiri ai revolutiei.
sou 3 de outubro de 2008 @ 12:00 pm.
Desi aceasta stire são un puternic caracter alarmist, trebuie sa observam ca situatii similare se intampla in MAJORITATEA siturilor de stiri, in aceste zile! Celor care cititi Urbano va recomand, studiati alte surse. Tendinta este identica. Ce mai! Prolongar e agitar ProTV / Antena care aneda tranzactionarea euro la 3,83 & # 8211; 3,85 pote considerado de aceeasi natura.
Parerea mea este contrara celor ce au exprimat opi.
nii impotriva articolului: Dimpotriva! Trebuie sa se discute mai multi si SERIOS asupra acestor aspecte, sa se solicite / fortete o minima transparenta din partea celor ce joaca pe aceasta scena. Toti participantii la viata financiara sunt tacón ciulite urechile, asteapta doar um semn de la consultantii lor sa activeze solutiile de siguranta.
Sub rezerva characteruilui de instigare la panica, calific articulul drept util pntru cei ce nu au contact cu viata bancara. Astept de la Urban o selectie mai atenta a stirilor fata de nimicurile de zi cu zi.
3 de outubro de 2008 às 12h03.
Mie mi se pare ca genul de stiri imbecile gen OTV si sfaturi asa zis juridice data total aiurea, cineva ar trebui sa se sesizeze. Si ma referir a autoritate em domeniu. Nu mi se pare normal, doar de dragul publicitatii si in goana dupa clienti, Urban si Asociatii sa vina cu astfel de ineptii. Cum s o OTV uma restrição de fust un o momento em que, como uma asa e um trebui pusi o punct. Stirile de genul as a cu falimentar bancar iminenete sunt total iresponsabile.
dia 3 de outubro de 2008 às 12h07.
M-am panicat. ele Ele! nu cred ca domnul Situação urbana dezabonari va declansa com un singur “Enviar”. Nu ma asteptam la o analiza profunda si argumentata, desi aduce Guran e putin diferit de Urban.
Va multumesc domnule Urban pentru cele cateva zeci de titluri alarmisto-panicoase pe care le-am primit in ultimele luni. De acum o sa ma uit pe Libertatea online. Dar mai rar.
Si cum va transformati intr-un jurnal de la ora 17 poate incepeti sa trimiteti news leter-urile la ora 17, pentru a profita de reflexul Pavlovian al romaniei lobotomizate cu catodicul. Acela de a inghiti in sec la titluri bombastico-alarmiste.
Succes cu site-ul!
am October 3 2008 @ 12:12 pm.
Auziti, de Elodia cand scrieti?
am October 3 2008 @ 12:19 pm.
Sa-i si aresteze daca se poate. Cum isi permit nemernicii sa atraga atentia micimanilor care-si tin mai mult de 20000 in banci ca o fac pe riscul lor. Daca prin atitudinea asta nu mai au bancile catre cine sa rostogoleasca riscul?
Sa le inchida autoritatile si firma si sa le bage pe gat si un cenzor de la Asociatia Bancilor ca sa aprobe el ce are voie domnul Urban sa scrie si ce nu. Sa afle si domnul Urban, odata cu toti cioflingarii care-si permit sa ridice glasul impotriva bancherilor, ca nu au voie sa o faca. Bancherii sunt cetateni de prim rang si au legea lor, iar ceilalti sunt doar cetateni de rang inferior, care au rol de contribuabili la bunastarea si prosperitatea cetatenilor de prim rang.
am October 3 2008 @ 12:21 pm.
bmc tu n-ai pic de rusine ? este opinia noastra omule si Constitutia ne da dreptul sa avem dreptul la libera exprimare, dreptul la opinie si multe alte drepturi ! Insa vad ca nu ai bun simt, habar nu ai de aceste drepturi si libertati insa tot bati campii cu OTV si alte aberatii ! Nu mai vrei sa informam oamenii nu ? Pai am o veste : o sa continuam sa o facem si nu ai ce sa faci , asa ca spor in continuare la postat opiniile tale , care precum vezi nu au fost cenzurate cu toate ca sunt niste nesimtiri crunte privitoare la comunicare, dreptul la opinie si respectarea acestui drept, libertatea de exprimare si multe altele. Normal ca nu vi cu argumente pertinente contra acestui articol insa vi si vrei sa semeni zanzanie si cazi in penibil.
am October 3 2008 @ 12:25 pm.
mesaj pentru bmc : esti patetic, penibil, un om frustrat care nu poate sa accepte si respecte parerile altora insa stiu eu un loc pentru cei ca tine : in China comunista !
pateticule ! esti o rusine ma !
am October 3 2008 @ 12:27 pm.
mama ce poate sa scrie bmc, frate bmc in locul tau m-as omora ! daca tu crezi ca putem accepta propaganda ta ieftina te invit sa te duci undeva unde nimeni sa nu-ti comenteze parerile, nimeni sa nu te contrazica adica la naiba sa te ia de prost !
bravo Urbanilor ! datorita unora ca voi putem spera inca intr-o tara mai buna !
am October 3 2008 @ 12:33 pm.
in pofida faptului ca sunt foarte constient ca un articol lung plictiseste, il voi scrie. De aesemena imi cer scuze anticipat pentru eventuale greseli de exprimare ( lb. rom. nu este lb. mea materna)
Referitor la sesizarile OTV si Urban: sunt de acord ca titultura folosita de ambii este exagerata ( dar este nevoie de astfel de titulatura pentru a trezi interesul, eceste este un aspect aprtinind psihologiei de masa). De expl. OTV ma scarbeste, si totusi il vad ca un rau necesar: este nevoie de astfel de posturi pentru a trezi curajul civil, pentru a le arata oamenilor adevarul nemascat. Eu ma uit si acum la OTV pentru a vedea in ce stare este societatea romana. Este extrem de concludent in ce hal se prezinta unii din invitatii OTV, oameni care nu pierd nici o ocazie sa faca legatura cu studiile si performanetele lor intelectuale, dar care in acelasi timp n-au minimul de cultura generala intr-o discutie (unii nu pot lasa pe altii nici macar 30 secunde sa vorbeasca). Totusi: efectul este ca oamenii invata sa priveasca realitatea - atit la cele intimplate cit si despre concetatenii lor. Este intr-adevar o oglinda.
Referitor la forumul acesta a domnului Urban: este un gest de curaj civil ( nu vad cum s-ar imbogati prin aceste lucruri, dimpotriva se vor inmulti cei care-i cer pomana). Abordeaza teme de o diversitate larga, incearca de asemenea sa demascheze unele din fenomenele “ciudate” sau chiar ilegale ale societatii. Ca mai greseste si domnul Urban ( la titlul unui subiect, la continut) este absolut normal. De aceea este un forum deschis pentru a corecta si astfel de greseli.
Cea ca ma ingrijoreaza mai mult din raspunsul tau si a multor altora este invinuirea ca vrea sa creeze panica, dezinformare, etc. Aceste raspunsuri sunt sub Motto-ul: lasa-ne cu toate astea, ne induci numai in panica, cind se va intimpla vom vedea. Faptul ca discut niste chestii REALE ( interpretativ este numai in ce proportie le considerm reale)nu este instigatie sau vreo forma de a crea panica, este o posibiltate de a schimba opinii pe evenimentul respectiv si de a-si insusi fiecare cit vrea ca mod de a privi lucrurile si de a-si lua eventual si masuri de prevenire SAU chair de a se implica activ pentru informarea altora.
Haideti sa dezbatem temele si sa lasam invinuirile – si Viorel Urban este om si va mai face si el cite o greseala. Putem sa-l corectam , sa-l insotim sau sa inchidem ochii si sa asteptam cu turma ce se va intimpla. Iar cind se intimpla cite ceva ne incuiam in camara si ne plingem la ziduri ( traiasca tovarasul Nicolae).
am October 3 2008 @ 12:34 pm.
Sigur e vreun angajat al vreunei banci si-si vede periclitate scaunul caldut si leafa frumusica pe care o primeste ca sa te prosteasca pe tine, consumator, sa semnezi fara sa intrebi, sa ai incredere oarba in banca cu care el deja se identifica, si pentru care e in stare sa minta, sa insele, sa te inbarlige in asa fel incat sa nu mai ai cale de iesire.
Asa ca e de inteles BMC.
am October 3 2008 @ 12:39 pm.
Domnul Viorel Urban are perfecta dreptate. Orice om are dreptul sa-si exprime parerea. (apropos domnu’, asa a facut si bmc). Un asemenea articol are trebui sa suscite poate doar un hohot sanatos de ras, nervii nu-si au rostul, poate autorul articolului lucreaza la Academia Catavencu sau crede ca este 1 Aprilie. Este pacat ca a uitat sa scrie jos undeva ca toata gargara a fost un pamflet. Altfel poate fi luat drept iresponsabil sau chiar rau voitor.
am October 3 2008 @ 12:51 pm.
In vremurile, in care tepele si minciuna sunt peste totcomponente de baza, este un act revolutionar sa spui adevarul.
George Orwell in 1984 .
am October 3 2008 @ 12:54 pm.
Jerry si cand te gandesti cand a facut Orwell afirmati asta si mai ales ca a scris o intreaga carte ! Insa normal ca nimic din astea nu e adevarat, de fapt Romania este o tara cu o infrastructura exemplara, avem tot ce vrem, calatorim aparati si in siguranta si doar noi vedem jegul si mizeria din spatele iluziilor si manipularilor nu ?
am October 3 2008 @ 1:05 pm.
in vechia ROMA un senator a propus ca toti sclavii sa aive un semn distinct. “nu e bine” a raspuns un senator intelept ” daca ei vad, cati sunt, vom avea o revolutie impotriva noastra”
am October 3 2008 @ 1:34 pm.
eu consider stirea si toate stirile de pe acest site (ma rog….in jur de 98% – ma refer ca 2 % ar putea fi considerate manipulari sau dezinformari)de mult bun simt.
depinde de fiecare dintre cititori sa le treaca prin ciurul mintii si sa actioneze in consecinta.
recomandarile sunt de asemenea facultative.
am October 3 2008 @ 1:44 pm.
Domnule Urban, cum fac sa scap de spamul pe care mi-l trimiteti zilnic? Nu am chef de OTV in scris, rusine sa va fie, exploatati prostia legendara a natiei noastre care pune botul la toate kkturile senzationale. Apropos, imi puteti dscrie pe scurt cum am devenit peste noapte abonat la WC-ul acesta de newsletter pompos autointitulat “Asistenta pentru consumatori”?. Sunt sigur ca nu sunt doar eu in situatia asta..
am October 3 2008 @ 1:51 pm.
HAHAHAHAHA, Urban & Friends au trimis mail cunoscutilor pentru a cere ajutor ca sunt luati in balon pe site. Super tare. Poate au rau de inaltime…
Ma bag pe CanCan macar acolo vad niste boobs… heaheahea.
PS: m-am dezabonat.
am October 3 2008 @ 1:53 pm.
Am observat ca acum trei zile nu am mai primit WC-ul asta pompos numit “Asistenta pentru consumatori” si a trebuit sa fac o reabonare ca sa incep sa primesc din nou aceste kkturi senzationale.
Va rog sa verificati in sistemul dumneavoastra informatic si poate gasiti o solutie sa nu se mai intample astfel de neajunsuri. Nu vreau cu nici un pret sa-mi scape aceste kkturi care stau in gat unora.
am October 3 2008 @ 1:55 pm.
Intrebare pentru toti : unde era si ce facea BNR in cazurile Bancorex, Bancoop, Albina, Dacia Felix,
Columna, Religiilor, Banca Vacaroiu etc ??
Fara criza mondiala.
Bravo Urban si multumim.
am October 3 2008 @ 1:59 pm.
Domnilor, stirea o fi ea buna si corecta in esenta, insa titlul ales in stilul “senzational” al OTV a facut ca ea sa fie catalogata astfel de catre cititori. Si nu puteti nega ca acest stil nu face bine deloc atunci cand e vorba de stiri din domeniul bancar, deoarece (mai ales daca sunt preluate si de alte portaluri sau ziare) pot semana panica si pot duce la instabilitate in acest domeniu.
Constat ca nu manifestati deloc atentie cand scrieti asa ceva, ce sa mai spun despre ce incredere poti avea intr-o persoana care are studii de avocat (presupun ca n-ar avea ce cauta in firma asta fara astfel de studii) si care nu stie sa scrie corect “vii” sau “zâzanie”: “Normal ca nu vi cu argumente pertinente contra acestui articol insa vi si vrei sa semeni zanzanie si cazi in penibil.” …
am October 3 2008 @ 2:00 pm.
Stirea este foarte buna, eu unul preferand sa fiu avertizat nu sa ma trezesc dimineata ca am pierdut toti banii care erau depozitati la banca.
Nu vedeti leul ca este aproape de 3,9 ron ?
Stirea e generalista, oricine a citit un pic economie sau are macare pe departe legatura cu fenomenul, putea scrie asa ceva.
Trecand peste modul infantil de a incepe o discutie, din pacate sunt semnale grave in ceea ce priveste subiectul pe care il discutati.
Problema consta in faptul ca guvernele tarilor puternice nu gasesc mijloacele de a evita criza economica generalizata spre care ne indreptam cu pasi iutzi de tot.
Daca cineva crede ca Romania nu va fi afectata serios de acest fenomen, se insala amarnic. In trecut eram mai mult sau mai putin ‘imuni’ la efecte de genul asta. Acum suntem destul de integrati si nu mai scapam 🙂
Plecan de la criza asa numitelor ‘subprime’ loans din SUA, problema s-a extins serios si in alte parti ale sistemului economico-financiar. Speculatiile masive facute de bancile americane ‘de investitii’ precum si de institutii financiare non bancare (vezi AIG), bani investiti in active cu risc foarte mare (multe avand suport diverse instrumente legate de creditele ‘subprime’), au luat-o in sensul opus. Enorme fonduri au fost pierdute in cateva luni iar problema este ca majoritatea erau fonduri imprumutate – de aici, va imaginati de ce am ajuns in situatia in care finantarile, refinantarile se dovedesc aproape imposibile inclusiv intre banci. De aici, un pas si au aparut primele falimente si in cazuri de o importanta deosebita (ex tot AIG) guvernul federal a intervenit pentru a evita falimente cu sume nemaiauzite (pentru AIG s-au folosit 85bn USD, iar tot planul recent de bail-out al sistemului bancar american e de 700bn USD). Beleaua s-a intins si in Europa unde au inceput sa se intample lucruri similare ba mai mult, asistam la o reducere dramatica a increderii populatiei in sistemul bancar – guvernele au fost fortate sa ia masuri drastice inclusiv recenta garantare in totalitate a depunerilor in banci – Irlanda prima, urmata de Suedia, Germania, etc).
Riscul major este cel de neincredere, iar daca acest lucru nu se amelioreaza, falimentele bancilor vor fi o realitate.
Revenind la Romania – ‘bunastarea’ din ultimii ani din pacate nu s-a cladit pe o crestere considerabila de productivitate ci pe consum. Pe credit! Faptul ca romanul cumpara tot ce ii cade pe mana se datoreaza plasticului pe care il poarta in portofel. El nu isi permite de fapt atat, dar bancile au grija ca aproape oricine sa isi ‘permita’. A fost o perioada in care s-au creat locuri de munca, salariile au mai crescut, lumea s-a indatorat pana peste cap (cartiere intregi sunt ipotecate la banci, retailerii vand in prostie deoarece exista bani multi din credite de consum, etc). In momentul in care criza devine acuta si va lovi Romania, ce o sa se intample? Simplu, o gramada de oameni nu o sa isi mai poata plati datoriile, in criza concedierile masive sunt un fapt normal. Ce o sa faca bancile? O sa regrete goana dupa ‘easy profits’ din anii recenti cand o sa se trezeasca cu ‘default’-uri multe si cu o groaza de apartamente de bloc si alte constructii sa le valorifice…si dintre ele, cateva nu vor rezista. Lichiditatea va fi din ce in ce mai greu de obtinut in piata interbancara, trezorierii vor sta cu ochii in 4 sa vada semnele de slabiciune ale participantilor si nu vor accepta usor sa plaseze bani la alte banci.
Din pacate, inconstienta Wall Street-ului a fost contagioasa pentru multi bancheri. Sa investim mult, riscant, ca si profitul e pe masura. Sa ne prevalam ca anumite piete financiare sunt mai slab regulate (vezi derivativele) si sa facem pe zmeii acolo – ca la sfarsit de an, si lefurile sunt pe masura… Cam asa au gandit si pe la noi multi…Asistam anul trecut prin toamna la o discutie cu managementul unei banci, iar presedintele spunea ca in 2008 vor creste atat de tare incat vor pune inca o banca langa cea existenta (si era o banca din top 5 de la noi). Asta in conditiile in care petrolul o luase razna si, mai grav, metalele pretioase (unul dintre semnalele de lipsa de incredere in economie) urcau…si urca…Recesiunea batea la usa (si se vedea destul de clar asta) iar ce il misca pe el era cum sa creasca nu cum sa isi apere pozitia si sa treaca hopul.
Este o criza inceputa de catre speculatori, persoane lacome de profituri care au inteles sa faca business lasand garda jos in ceea ce priveste masurile de prudentialitate.
Iar de platit, ghici cine va plati marea parte a notei de plata 🙂
Stiam ca pana la 50000 de euro inclusiv sunt garantati banii in depozitele bancare.
Am lucrat cika la Banca Transilvania:)
I like this weblog very much, Its a very nice place to read and get information. „Anyone can stop a man’s life, but no one his death a thousand doors open on to it. & # 8211; Phoenissae” by Lucius Annaeus Seneca.

Blog de tranziție.
Un braşovean mutat la capitală.
Informaţii oficiale.
Bilete epuizate la celebrarea muzicală de Crăciun a Bisericii Negre.
Braşov, 7 decembrie 2015 – 500 de persoane au ales ca duminică, 13 decembrie 2015, să se alăture Comunităţii Bisericii Negre în a marca venirea Pruncului Isus, prin participarea la celebrarea muzicală cu titlul „Magnificat anima mea”, care va începe la ora 18:00.
„Ne-am bucurat să vedem interesul ridicat al braşovenilor pentru acest moment, concretizat în epuizarea biletelor cu o săptămână înaintea evenimentului. Sperăm ca în această ocazie, împreună cu muzicienii şi publicul prezent în Biserica Neagră, să regăsim şi să ne asumăm lauda adusă de Fecioara Maria lui Dumnezeu. Titlul „Magnificat anima mea Dominum” (tradus: „Sufletul meu măreşte pe Domnul”) doreşte să surprindă bucuria sinceră a credinciosului care aşteaptă naşterea Mântuitorului”, a declarat prim-preotul Christian Plajer.
Sub conducerea muzicală a dirijorului Steffen Schlandt, Corul „Bach” al Bisericii Negre, soliştii Melinda Samson (sopran), Carmen Topciu (mezzosopran), Nicolae Simonov (tenor), Lőfi Gellért (bas), acompaniaţi de Kamerata Kronstadt şi ansamblul Neumarkt Brass, vor interpreta „Magnificat” de Johann Sebastian Bach. Programul serii va fi completat de lucrările „God is with us”, a compozitorului britanic John Tavener, şi „In dulci jubilo” de Michael Praetorius.
Având în vedere că toate biletele scoase la vânzare au fost vândute, casa de bilete a Bisericii Negre va fi închisă înainte de începerea evenimentului. Mulţumim de pe acum publicului pentru înţelegere!
Braşov, 20 mai 2015 – Duminică, 24 mai 2015, iubitorii muzicii corale sunt așteptați la un matineu găzduit de Biserica Neagră la ora 12:00, în compania ansamblului Altensteiger Vokalensemble din Germania.
Musica Coronensis în concert la Ateneu.
Braşov, 7 mai 2014 – Muzica braşoveană, din cele mai vechi timpuri până în prezent, se va lăsa descoperită de publicul din capitală în cadrul concertului găzduit de Ateneul Român luni, 12 mai, de la ora 18:30. Concertul, organizat cu sprijinul Ambasadelor Germaniei şi Austriei la Bucureşti şi a Serviciului de Ajutor Maltez în România, va pune în scenă o istorie muzicală a oraşului povestită şi cântată de ansambluri şi muzicieni din Braşov.
După 11 ani de la debutul Festivalului Musica Coronensis, organizat de Biserica Evanghelică C. A. din România – Parohia Braşov şi Ambasada Germaniei la Bucureşti, muzica braşoveană face un prim turneu în afara graniţelor oraşului pentru a se face cunoscută publicului din Bucureşti. În Sala mare a Ateneului Român vor fi interpretate lucrări instrumentale şi vocale ale compozitorilor braşoveni J. Honterus, V. Bakfark, G. Ostermayer, D. Croner, M. Schneider, J. L. Hedwig, I. Mureşianu, R. Lassel, Gh. Dima, P. Richter, A. Szilágyi, I. Criveanu şi N. Petri. Ca reprezentanţi muzicali ai vechii cetăţi Corona se vor afla pe scenă Corul Bach şi Corul de Tineret Bach ale Bisericii Negre, Cristina Radu (soprană), Cvintetul vocal Anatoly, Paul Cristian (orgă), Eckart Schlandt (orgă), Sandor Ambrus (pian), Liliana Iacobescu (pian), Valentin Şerban (vioară), Cvartetul Gaudeamus al Filarmonicii Braşov, Ansamblul Brassovia şi Ansamblul Măgura (Codlea).
Concertul va fi moderat de organistul Steffen Schlandt, căruia îi va aparţine şi conducerea muzicală. Acesta a declarat: „Este o ocazie specială şi onorantă pentru noi de a ne prezenta muzica oraşului la Ateneu. Prin sunet, imagine, cuvinte şi dans vom încerca să arătăm întregii ţări bogăţia muzicală cu care a fost bincuvântat Braşovul de-a lungul timpului”.
Organizatorii au pus în vânzare bilete disponibile pentru locurile de categoria I (50–65 lei) şi categoria II (40–55 lei), care pot fi procurate de la Casa de Bilete a Ateneului (intrare Str. C-tin Esarcu).
în cadrul slujbei din Vinerea Mare la Biserica Neagră.
Braşov, 10 aprilie 2014 – În Biserica Evanghelică există de mulţi ani tradiţia de a rememora conţinutul diferitelor sărbători prin intermediul muzicii şi aşa-numitelor oratorii. Nu este vorba aici de concerte, ci de muzică bisericească ce răsună în cadrul slujbei religioase. Elementele ser viciului divin evanghelic sunt integrate în cadrul muzical şi evidenţiate cu ajutorul acestuia. Astfel, se cântă anumite texte din Biblie, ele fiind însoţite de piese explicative. De asemenea, există mereu un moment rezervat predicii.
Urmând această tradiţie, Biserica Evanghelică C. A. din România – Parohia Braşov îi invită pe toţi cei doritori în Vinerea Mare, 18 aprilie 2014, orele 17, la o slujbă religioasă în cadrul căreia va fi interpretat oratoriul „Patimile după Ioan” de Johann Sebastian Bach.
Corului „Bach” al Bisericii Negre, sub bagheta lui Steffen Schlandt, i se vor alătura solişti vocali şi instrumentişti ai orchestrei „Kamerata Kronstadt“. Slujba va dura aproximativ două ore şi trezeci de minute.
Cei interesaţi pot procura bilete gratuite, în limita de 650 de locuri, până miercuri, 16 aprilie, la Biroul Parohial al Bisericii Evanghelice C. A. Braşov (Piaţa Sfatului nr. 17) sau la intrarea în Biserica Neagră. Accestul în Biserică se va face începând cu ora 16.15. Prezenţa soliştilor şi a muzicienilor din orchestră presupune costuri, astfel comunitatea se bucură pentru fiecare donaţie benevolă din partea publicului.
Pianistul Remus Manoleanu în recital la Braşov.
Braşov, 12 februarie 2014 – Sala Festivă a Bisericii Negre (Piaţa Sfatului nr. 18) va găzdui duminică, 16 februarie, la ora 17:00, un recital de pian cu muzică de Mozart şi Haydn, susţinut de pianistul Remus Manoleanu din Bucureşti.
Programul recitalului va cuprinde Sonata în mi minor, Hob. XVI:34, de Joseph Haydn, Sonata nr. 18, KV 576, de Wolfgang Amadeus Mozart şi Variaţiuni în fa minor, Hob. XVII: 6, de Joseph Haydn. Acest recital este o nouă ocazie pentru publicul braşovean de a-l asculta pe pianistul bucureştean după numeroasele apariţii ale sale din trecut la recitalurile organizate de Biserica Evanghelică C. A. din România – Parohia Braşov sau din cadrul Festivalului Musica Coronensis.
Intrarea la recital este liberă.
Concertul caritabil „Vreau la şcoală”
Braşov, 25 septembrie 2013 – Biserica Neagră este gazda concertului caritabil „Vreau la şcoală”, susţinut de Grupul Voces şi organistul Steffen Schlandt sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 18:00.
Concertul reprezintă o invitaţie adresată tuturor celor care doresc să se alăture Agenţiei Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor (ADRA) România în sprijinirea a 22 de elevi conştiincioşi dar fără posibilităţi materiale din zona Braşovului, de a putea frecventa şcoala şi în anul şcolar 2013-2014, prin intermediul proiectului „Vreau la şcoală”.
„Dorim ca prin talentul nostru, pe lângă bucuria adusă prin muzică ascultătorilor, să putem ajuta într-un mod pragmatic pe cei care sunt în lipsă, iar astfel s-a născut ideea acestui concert caritabil”, a declarat Emanuel Suciu, dirijorul Grupului Voces.
Acompaniaţi de organistul Bisericii Negre, Steffen Schlandt, membrii Grupului Voces vor interpreta piese corale din spaţiul american contemporan, precum şi lucrări negro spriritual a cappella. Prin participarea la concert, publicul va reuşi să treacă dincolo de trăirea muzicală, contribuind la implementarea proiectului „Vreau la şcoală” în localităţile Zărneşti, Hăghig şi Apaţa.
Biletele de intrare la concert costă 8 lei şi sunt puse în vânzare la casa de bilete a Bisericii Negre. La finalul concertului se poate face o donaţie suplimentară în urnele special pregătite.
Grupul Voces este un proiect început în anul 2009 de tineri din mai multe oraşe din Transilvania care s-au unit, din aceeaşi pasiune pentru muzică, pentru a aborda piese muzicale religioase din diverse stiluri, aparţinând mai multor culturi şi limbi, în încercarea de a înţelege muzica şi lauda la adresa lui Dumnezeu într-un mod mai complex.
ADRA România a demarat în urmă cu şapte ani proiectul „Vreau la şcoală” prin care doreşte să lupte împotriva abandonului şcolar prematur. În prezent, la nivel naţional, 270 de copii beneficiază de acest program prin care li se asigură condiţiile necesare continuării şcolii.
Finalul stagiunii de orgă a Bisericii Negre.
Braşov, 23 septembrie 2013 – A 61-a stagiune a concertelor estivale de orgă de la Biserica Neagră a ajuns la final. Concertul care va închide stagiunea 2013 va avea loc marţi, 24 septembrie, de la ora 18.00, şi îi va aduce din nou în faţa publicului pe organiştii braşoveni Paul Cristian, Eckart şi Steffen Schlandt.
Cei trei organişti vor interpreta un program care va cuprinde lucrări de Enescu, Rheinberger, Reger şi Bach, la orga Rupea, orga Hesse şi orga Buchholz.
„Stagiunea din acest an a reconfirmat faptul că Biserica Neagră este un punct de atracţie şi din punctul de vedere al activităţilor muzicale şi în special al muzicii de orgă. Am constatat cu bucurie o creştere a prezenţei medie de la 183 de persoane în anul 2012 la 207 de persoane per concert în acest an. Stagiunea concertelor de orgă a atras până la concertul de închidere 7063 de iubitori ai muzicii sacre, în 34 de concerte susţinute de organişti din ţară şi străinătate ”, a declarat organistul Eckart Schlandt, coordonatorul stagiunii estivale.
Acest ultim concert al stagiunii estivale de orgă nu reprezintă şi finalul activităţilor muzicale din Biserica Neagră pentru anul 2013. Următorul eveniment important este festivalul Musica Coronensis, care va promova şi în acest an muzica şi compozitorii braşoveni, şi care se va desfăşura în perioada 11 – 17 octombrie 2013.
Următorul concert din seria Musica Barcensis va avea loc tot la Biserica din Râşnov, în data de 3 august.
Corul Internațional din Canada.
în concert la Biserica Neagră.
Festivalul Musica Barcensis, ediţia a IV-a.
Concerte de muzică sacră în Cetăţile Ţării Bârsei.
Brașov, 25 iunie 2013 – A patra ediţie a Festivalului Musica Barcensis se va desfăşura în perioada 28 iunie – 31 august 2013, în bisericile evanghelice din Hărman, Ghimbav, Râşnov şi Prejmer propunându-şi o nouă abordare.
Pentru prima dată în România, un festival de acest gen va fi deschis printr-un eveniment cultural-recreativ: o plimbare cu bicicletele care are ca destinaţie un concert de muzică clasică. „Braşovul pedalează…la concert” este proiectul îndrăzneţ în care braşovenii sunt invitaţi să vină cu bicicletele la acţiunea lunară „Masa Critică”, din data de 28 iunie, ce se va deplasa către cetatea Hărman, unde elevii Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” din Braşov vor susţine concertul inaugural.
După acest prim concert, în fiecare sfârşit de săptămână braşovenii şi turiştii sunt invitaţi să ia parte la aceste concerte de muzică sacră, departe de agitaţia urbană, într-un cadru rural-istoric.
Ediţia din acest an, organizată de Fundaţia pentru Cultură şi Patrimoniu Forum ARTE, Bisericile Evanghelice C. A. din Braşov (Biserica Neagră), Hărman, Ghimbav, Râşnov Prejmer şi Festivalul de Film Istoric Râşnov, aduce în faţa publicului 15 concerte menite să valorifice tezaurul patrimonial al zonei.
Pe lângă concertele în care orgi restaurate în ultimii şapte ani îşi pot face auzit sunetul, organizatorii au pregătit un program divers care va cuprinde muzică de cameră în diferite distribuţii, ansambluri vocale şi vocal-instrumentale din ţară şi străinătate.
Coordonat de organiştii Paul Cristian şi Steffen Schlandt, din dorinţa de a imprima un nou suflu în viaţa culturală a Ţării Bârsei, festivalul oferă publicului o alternativă la concertele tradiţionale.
„Braşovul pedalează…la concert” este desfăşurat în parteneriat cu Asociaţia Braşovul Pedalează şi Primăria Braşov şi va începe la ora 17:00, când bicicliştii vor pleca din faţa Primăriei, urmând ca de la ora 18:00 să înceapă concertul.
Organizatori: Fundaţia pentru Cultură şi Patrimoniu Forum ARTE, Biserica Evanghelică C. A. din România – Parohia Braşov (Biserica Neagră), Festivalul de Film Istoric Râşnov, Bisericile Evanghelice C. A din Hărman, Ghimbav, Râşnov şi Prejmer.
Cu sprijinul: Fundaţia Siebenbürgische-Sachsische-Stiftung, Cărtureşti, Asociaţia Braşovul Pedalează, Primăria Municipiului Braşov.
Sponsori: Kronospan, Forex, J. F.Furnir, Preh Romania, Magazinul Star, Raiffeisen Bank.
„Voi cânta Domnului cât voi trăi!”. Prezentarea orgii Buchholz – cu Steffen Schlandt, în 12 iunie, 3 iulie, 14 august, 11 septembrie; Covoarele orientale şi stranele din Biserica Neagră: de la obiecte de folosinţă la simboluri ale statutului social – cu Richard Sterner, în 19 iunie, 24 iulie, 21 august, 25 septembrie; „Lumea înălţimilor”. Prezentare turn, clopote şi acoperiş – cu Liliana Şelaru, în 26 iunie, 17 iulie, 7 august, 4 septembrie; „Strigă în gura mare, nu te opri! Înalţă-ţi glasul ca o trâmbiţă”. Biserica Neagră, spaţiu liturgic evanghelic – cu preotul Peter Demuth în 10 iulie, 31 iulie, 28 august, 18 septembrie.
Biletul pentru ghidajele speciale este 8 lei, iar participarea se face pe bază de înscriere prealabilă până la ora 15:00 în ziua ghidajului la sediul Parohiei, Piaţa Sfatului 17, telefonic: 0268511824 / 0722325614 sau prin e-mail: guide@biserica-neagra. ro.
Stagiunea concertelor estivale de orgă la Biserica Neagră.
Braşov, 31 mai 2013 – A 61-a stagiune a concertelor estivale de orgă de la Biserica Neagră va fi deschisă marţi, 4 iunie 2013, prin concertul inaugural ce se va desfăşura începând cu ora 18:00.
Pentru concertul de deschidere a stagiunii din acest an organiştii braşoveni Paul Cristian, Hans Eckart Schlandt şi Steffen Schlandt, au pregătit un program special ce va fi interpretat la trei instrumente istorice: orga Buchholz, orga din Buneşti şi orga din Rupea ce se găsesc în acest moment în Biserica Neagră.
Continuând tradiţia concertelor estivale de orgă ce datează din anul 1953, Biserica Evanghelică C. A. din România – Parohia Braşov a pregătit publicului braşovean şi turiştilor, în stagiunea anului 2013, un număr de 35 de concerte ce se vor desfăşura în perioada 4 iunie – 24 septembrie. Concertele vor avea loc în fiecare marţi, de la ora 18:00 – pentru lunile iunie şi septembrie, şi în fiecare marţi, joi şi sâmbătă, de la aceeaşi oră – pentru lunile iulie şi august.
Pe parcursul stagiunii, alături de organiştii braşoveni, vor mai concerta muzicieni din ţară şi străinătate, care vor prezenta un program muzical divers. „Pe minunata orgă Buchholz (1839) se poate interpreta de fapt întreaga literatură organistică. Comparând stagiunile organistice începând din 1953 şi până astăzi constatăm o mare diversitate: stagiuni mai bogate ca număr de concerte, concerte combinate – muzică vocală sau instrumentală acompaniată de orgă şi repertorii variate”, a declarat maestrul Hans Eckart Schlandt, coordonatorul stagiunii.
Concertele durează, în medie, 30 de minute, iar biletul de intrare este de 8 lei. Patru lei din fiecare bilet vândut vor merge direct în fondul ce are ca scop susţinerea activităţii de restaurare a orgilor istorice. Anul acesta banii vor fi direcţionaţi către proiectul restaurării orgii din Hamba.
Muzică americană în Biserica Neagră.
Braşov, 14 mai 2013 – Biserica Neagră va fi gazda concertului coral susţinut de ansamblul The Southern Chorale al Universităţii Southern Mississippi (SUA) sâmbătă, 18 mai, de la ora 18:00.
Parte a turneului pe care corul îl desfăşoară în România şi Ungaria, concertul cu titlul „American A Capella” propune publicului braşovean un program cu piese a capella din repertoriul american. Cei prezenţi în Biserica Neagră vor avea şansa de a asculta lucrări ale unor compozitori ca Bernstein, Barber, Lauridsen, Thompson, precum şi melodii tradiţionale sau spirituals.
Condus de către dirijorul Gregory Fuller, The Southern Chorale este principalul ansamblu al Universităţii Southern Mississippi care a întreprins turnee în Anglia, Franţa, Mexic şi Jamaica. Turneul din ţara noastră cuprinde reprezentaţii în Timişoara, Sibiu, Sighişoara şi Cluj-Napoca, unde vor încheia printr-un concert alături de corul şi orchestra Filarmonicii de Stat “Transilvania”.
Biletul de intrare costă 8 lei şi poate fi procurat în săptămâna concertului sau începând cu o jumătate de oră înaintea începerii acestuia.
Organistul Catedralei din Strasbourg în concert la Biserica Neagră.
Braşov, 16 aprilie 2013 – Pascal Reber, organist co-titular la celebra orgă a Catedralei din Strasbourg (Franţa), va concerta vineri, 19 aprilie, de la ora 18:00, la Biserica Neagră.
Organistul francez se află la Braşov cu ocazia parteneriatului cultural internaţional dintre Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” şi Ecole De Musique et d’Art de Ferrette (Franţa), prin care profesorii şi elevii celor două instituţii de învăţământ vor avea un schimb de experienţă prin realizarea în comun a unor concerte şi activităţi metodice de specialitate.
Concertul de la Biserica Neagră este unul dintre aceastea, iar cei prezenţi vor avea ocazia de a asculta lucrări de J. S. Bach, C. Franck, C. M. Widor şi câteva improvizaţii la orga Buchholz, fiind în acelaşi timp şi o demonstraţie pentru elevii clasei de orgă.
Pascal Reber este, din anul 2002, organist co-titular la orga mare a Catedralei din Strasbourg, având în acelaşi timp o intensă activitate solistică şi pedagogică. A susţinut numeroase concerte în Franţa şi în ţări precum Germania, Elveţia, Olanda, Ungaria, Anglia şi Japonia, fiind recunoscut pentru practica improvizaţiei. Cu această ocazie se va adăuga palmaresului său şi prezenţa în ţara noastră, la Braşov, prin concertul la orga mare a Bisericii Negre.
Biletul de intrare costă 8 lei şi poate fi procurat în săptămâna concertului sau începând cu jumătate de oră înaintea începerii acestuia.
Elevii bra şoveni sunt aşteptaţi la „Ora de Biserica Neagră”
Braşov, 26 martie 2013 – Cu ocazia programului naţional „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, în perioada 2 – 5 aprilie Biserica Evanghelică C. A. din România – Parohia Braşov pune la dispoziţia profesorilor şi elevilor un program special de vizitare şi ghidaje în Biserica Neagră.
De marţi până vineri programul de vizitare va fi prelungit până la ora 19:00, iar tineri voluntari vor realiza ghidaje gratuite pentru grupurile de elevi din jumătate în jumătate de oră începând cu ora 10:00. În zilele de marţi, miercuri şi joi, de la ora 12:00 la 12:20, organiştii Bisericii Negre vor oferi scurte recitaluri la orga Buchholz pentru grupurile care se vor afla în incinta bisericii în acest interval.
„După experienţa anului trecut, când foarte multe grupuri de elevi au vizitat Biserica Neagră în acea săptămână altfel, am găsit potrivit să venim în întâmpinarea dascălilor prin oferirea unui program special pentru această perioadă. ’Ora de Biserica Neagră’ va începe doar de marţi, 2 aprilie, deoarece luni biserica va fi închisă în a doua zi a Paştelui evanghelic”, a declarat preotul Peter Demuth.
Costul biletului de intrare pentru elevi este de 2 lei.
Începutul lunii aprilie marchează şi trecerea la programul de vară al Bisericii Negre. Edificiul va putea fi vizitat de marţi până sâmbătă de la ora 10:00 la 19:00 şi duminca de la 12:00 la 19:00.
Program prelungit de vizitare la Biserica Neagr ă.
cu ocazia FOTE 2013.
Braşov, 14 februarie 2013 – Biserica Evanghelică C. A. din România – Parohia Braşov anunţă prelungirea programului de vizitare a Bisericii Negre pe perioada desfăşurării Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2013.
Astfel, în perioada 16 – 22 februarie, programul de vizitare va fi prelungit cu două ore zilnic, Biserica Neagră fiind deschisă publicului în intervalul 10:00 – 17:00, inclusiv luni, 18 februarie. Delegaţiile oficiale care doresc să viziteze edificiul vor beneficia de ghidaje gratuite oferite de angajaţii Parohiei.
De asemenea, din dorinţa de a sprijini acest eveniment important pentru Braşov, Biserica Evanghelică C. A. din România – Parohia Braşov şi Primăria Braşov au încheiat un contract de folosinţă gratuită a arenei Liceului cu Program Sportiv („Arena Ţiriac”) în vederea desfăşurării festivităţii de deschidere a FOTE 2013.
Biserica Neagră trece la programul de iarnă.
Braşov, 30 octombrie 2012 – Începând cu 1 noiembrie 2012, vizitarea Bisericii Negre se va face după programul de iarnă, conform anunţului din luna mai făcut de Biserica Evanghelică C. A. din România – Parohia Braţov. Astfel programul de vizitare va fi de marţi până sâmbătă de la ora 10:00 la 15:00, iar duminica de la ora 12:00 la 15:00, lunea biserica fiind închisă.
Biserica Neagră va fi închisă vizitatorilor în următoarele zile: 31 octombrie, 6 şi 7 noiembrie, 24, 25, 26 şi 31 decembrie; însă va fi deschisă spre vizitare de sărbătorile legale care nu cad în ziua de luni, cum ar fi 1 decembrie.
„Previziunile noastre în ceea ce priveşte afluxul de vizitatori în diferitele perioade ale anului s-au confirmat şi astfel în intervalul mai – octombrie 2012 Biserica Neagră a fost vizitată de aproximativ 149.000 turişti, cu 25.000 mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. S-a observat o scădere considerabilă a numărului de vizitatori în luna octombrie faţă de lunile precedente, trecerea la programul de iarnă ţinând astfel cont şi de eficienţa programului de lucru al angajaţilor, având în vedere şi faptul că pe perioada rece temperatura ajunge şi la zero grade Celsius în biserică”, a declarat prim-preotul Christian Plajer.
În continuare turiştii care doresc să plece cu o amintire de la Biserica Neagră pot achiziţiona fotocardul, pe suport USB, care conţine o colecţie de 70 de poze digitale la mare rezoluţie şi o panoramă interioară a bisericii, la preţul de 40 lei de la casa de bilete.
Orga din Rupea mai are nevoie de 3.500 de euro pentru a-şi recăpăta sunetul.
Braşov, 13 septembrie 2012 – În această săptămână, orga din Rupea, instalată în Biserica Neagră, îşi va recăpăta primele sunete după ani de tăcere, sub mâinile maestrului constructor de orgi Ferdinand Stemmer. Această ultimă etapă a restaurării se apropie de final, dar are nevoie urgentă de sprijin financiar pentru ca orga să poată fi inaugurată în luna octombrie.
Pentru încheierea restaurării orga are nevoie de 10.000 de euro, din care, până în prezent, s-au strâns doar 1.500, bani donaţi de compania braşoveană BITSoftware. Concertul aniversar din cadrul zilelor Viv’Arte, care a avut loc în data de 4 august în Piaţa Sfatului a adus încă odată în atenţia publicului larg acest instrument valoros şi a reuşit să impresioneze oamenii de afaceri braşoveni, astfel că un investitor privat, care a dorit să rămână anonim, s-a angajat că va dubla orice sumă donată pentru a acoperi cei 10.000 euro. Valoarea întregului proiect se ridică la suma de 33.514 euro.
„Credem că este important ca firmele private să susţină dezvoltarea muzicală şi culturală a Braşovului. Ne dorim un oraş viu, mai frumos, în care arta este preţuită la adevărata ei valoare. Suntem bucuroşi că am putut contribui la restaurarea acestui instrument istoric şi vom continua să încurajăm şi să sprijinim astfel de iniţiative”, a declarat Anca Cazacu, Marketing Manager BITSoftware.
Implicat în acest proiect, organistul Steffen Schlandt a declarat că „orga din Rupea merită atenţia noastră specială şi tot efortul pentru a o readuce la viaţă. Dacă noi braşovenii vom reuşi să strângem restul de 3.500 de euro, atunci finanţarea este asigurată, prin bunăvoinţa sponsorului care a dorit să rămână anonim. Biserica Evanghelică C. A. din România – Parohia Braşov, coordonatorul proiectului, este recunoscătoare faţă de persoanele şi companiile care au sprijinit deja aceste lucrări şi avem încrederea că se vor alătura mai mulţi demersului nostru”.
Toţi cei care doresc să sprijine acest proiect, îşi pot manifesta intenţia contactând secretariatul la adresa de e-mail info@biserica-neagra. ro, prin telefon la numărul 0268 511 824, sau pot depune donaţiile direct în contul Bisericii Evanghelice C. A din România – Parohia Braşov, nr. RO66RZBR0000060004749489, deschis la Raiffeisen Bank – Agenţia Piaţa Sfatului Braşov, cu menţiunea „Pentru orga Rupea”.
Jugendbachchor, sau Corul de Tineret Bach al Bisericii Negre, s-a format în anul 1993 la iniţiativa dirijorului de atunci Eckart Schlandt şi este un ansamblu format din corişti de trei etnii şi şase confesiuni. Din anul 2004 el este condus de dirijorul Steffen Schlandt, alături de care a susţinut numeroase concerte în ţară şi străinătate. Multe dintre concertele corului susţin activitatea de restaurare a orgilor istorice din Transilvania, prin strângerea de fonduri.
Braşov, 4 iulie 2012 – Biserica Neagră va găzdui luni, 9 iulie, de la ora 18:00, concertul susţinut de The Danish Boys Choir (Corul Danez de Băieţi), ce va sta sub titlul „Prin harul Domnului nostru”.
Programul concertului va reprezenta o călătorie muzicală prin Danemarca şi Europa, exprimând, prin creaţiile diferiţilor compozitori, frumosul şi variaţia credinţei creştine: îndoială, frustrare, bucurie şi recunoştinţă faţă de Dunmezeu.
Corul, condus de dirijoarea Kristine Vad, a fost fundat în anul 1943 şi este compus din băieţi cu vârste între 9 şi 15 ani. Este unul dintre cele mai cunoscute coruri de tineri în Danemarca, având concerte individuale regulate şi fiind angajat permanent la Opera din Copenhaga. Alteţa Sa Regală, Prinţul Joachim al Danemarcei, este protectorul corului.
Accesul în Biserica Neagră se va face începând cu ora 17:30, până la începerea concertului, iar biletul de intrare este 5 lei.
Festivalul Musica Barcensis, ediţia a III-a.
Concerte de muzică sacră în Biserici Evanghelice din Ţara Bârsei.
Braşov, 3 iulie 2012 – Bisericile Evanghelice C. A. din Hărman, Râşnov şi Ghimbav organizează cea de-a III-a ediţie a festivalului Musica Barcensis, ce se va desfăşura în perioada 6 iulie – 26 august 2012.
Ca şi în primele ediţii, festivalul doreşte şi anul acesta să valorifice tezaurul de instrumente istorice, prin concerte în care orgi restaurate în ultimii şase ani îşi pot face auzit glasul. Coordonatorii festivalului, organiştii braşoveni Paul Cristian şi Steffen Schlandt, au invitat alături de ei colegi din regiunea Braşovului, precum şi tineri muzicieni sau invitaţi din ţară (Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu) şi străinătate (Germania). Concertele vor avea loc în bisericile evanghelice fortificate din Hărman, Râşnov şi Ghimbav, adăugându-se, în luna august, Prejmer prin concertele din cadrul festivalului Diletto Musicale.
„Festivalul doreşte să propună braşovenilor şi turiştilor o plimbare muzicală în regiune, cu îmbinarea muzicii cu spaţiul patrimonial”, a declarat Paul Cristian.
Concertul de deschidere al ediţiei din acest an, ce va avea loc vineri, 6 iulie, de la ora 18:00, la Hărman, va fi susţinut de către tineri muzicieni braşoveni: elevii violonişti ai Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” Braşov. Acompaniaţi la orgă de Steffen Schlandt, aceştia vor interpreta lucrări de Mendelssohn, Wieniawski, Vivaldi, Mozart şi Tartini.
„Lucrarea cea mai interesantă va fi concertul pentru patru viori de Antonio Vivaldi, lucrare deosebit de atrăgătoare şi inedită. Prin implicarea tinerilor artişti, dorim să invităm şi publicul tânăr să-i urmărească colegii lor în primii paşi pe scena unui festival”, a declarat Steffen Schlandt.
La concertele din Hărman şi Ghimbav intrarea este liberă, iar la Râşnov biletul de intrare este 4 lei (2 lei cu reducere elevi/studenţi).
21 iulie , ora 18:00 – Concert de orgă: Amalia Goje (Cluj-Napoca)
18 august , ora 18:00 – Sopran şi orgă: Cristina Radu şi Christine Chiriac.
Oferta culturală estivală de la Biserica Neagră.
Braşov, 31 mai 2012 – Biserica Evanghelică C. A. din România – Parohia Braşov are plăcerea de a anunţa deschiderea celei de-a 60-a Stagiuni a concertelor estivale de orgă, a expoziţiei temporare „Din tainele atelierului de restaurare” la Biserica Neagră şi noua ofertă de ghidaje tematice săptămânale. Începând cu 5 iunie, vizitatorii vor avea ocazia să descopere sunetele orgilor bisericii şi să afle mai multe despre valoroasele covoare anatoliene.
Stagiunea anului 2012 propune publicului braşovean şi turiştilor un număr de 36 de concerte care vor avea loc în perioada 5 iunie – 25 septembrie. Programul concertelor păstrează formatul ultimilor ani: în fiecare marţi, de la ora 18:00, pentru lunile iunie şi septembrie, şi în fiecare marţi, joi şi sâmbătă, de la aceeaşi oră, pentru lunile iulie şi august. Concertele durează, în medie, 30 de minute, iar biletul de intrare este de 8 lei, cei interesaţi având la dispoziţie un abonament cu 5 bilete, la preţul de 30 lei. Concertele se desfăşoară pe timpul noului program de vizitare al Bisericii Negre.
„În luna august va avea loc un concert aniversar extraordinar care va fi transmis în direct în Piaţa Sfatului, prin care dorim să marcăm împliniriea a 60 de ani de la debutul concertelor estivale de orgă la Biserica Neagră”, a declarat organistul Steffen Schlandt.
Expoziţia temporară va fi deschisă în perioada 5 iunie-30 octombrie şi este dedicată proiectului de restaurare a unui covor din colecţia Parohiei, încheiat cu succes în anul 2011 la Muzeul de Artă Islamică din Berlin. Pe lângă covorul expus, se vor amenaja panouri cu text şi fotografii ce vor ilustra istoria colecţiei şi a conservării ei şi vor explica metoda de restaurare aplicată în cazul acestui covor.
„Prin această expoziţie vizitatorii au acces virtual într-un spaţiu de regulă închis publicului, cel al atelierului de restaurare, şi au ocazia să descopere în ce constă repararea unui obiect istoric valoros, în acest caz a unui covor”, a declarat Ágnes Ziegler, conservator opere de artă.
În perioada 6 iunie-26 septembrie, angajaţii Parohiei vor oferi ghidaje pe teme inedite precum: „Stranele şi ordinea şederii în Biserica Neagră”, „Orga Buchholz”, „Covoarele otomane”, „Turnul, clopotele şi structura acoperişului”, „Biserica Neagră – spaţiu bisericesc evanghelic lutheran” sau „Istoria reconstrucţiei bisericii după marele incendiu”. Acestea vor fi suţinute în fiecare miercuri de la ora 17:00 şi se vor derula pentru grupuri de douăzeci de persoane, în limba română şi germană, costul participării la ghidaje fiind echivalentul unui bilet de intrare în biserică, iar participarea se face pe bază de înscriere prealabilă la sediul Parohiei, Piaţa Sfatului 17, telefonic: 0268511824 sau prin e-mail: info@biserica-neagra. ro.
Noul program de vizitare al Bisericii Negre.
Braşov, 26 aprilie 2012 – Începând cu 1 mai 2012, vizitarea Bisericii Negre se va face după un nou program, conceput special de conducerea Bisericii Evanghelice C. A. din România – Parohia Braşov pentru a răspunde cererilor şi aşteptărilor turiştilor. Noutăţile au în vedere modificări ale zilelor şi orelor de vizitare, precum şi diversificarea ofertelor turistice.
Cea mai importantă modificare o constituie zilele de vizitare, care vor fi: de marţi până duminică, iar luni închis. Pe timpul verii Biserica Neagră va fi deschisă până la ora 19:00, concertele de orgă fiind integrate în program. Astfel, pentru anul în curs programul de vizitare este următorul:
• lunile mai – octombrie (program de vară), de marţi până sâmbătă între orele 10:00-19:00, iar duminica între orele 12:00-19:00;
• lunile noiembrie – aprilie (program de iarnă), de marţi până sâmbătă între orele 10:00-15:00, iar duminica între orele 12:00-15:00.
Biserica Neagră va fi închisă vizitatorilor cu ocazia sărbătorilor evanghelice (17 şi 27 mai, 31 octombrie, 6 şi 7 noiembrie, 24, 25, 26 şi 31 decembrie), însă va fi deschisă spre vizitare de sărbătorile legale care nu cad în ziua de luni (1 mai, 15 august, 1 decembrie).
„Dorim ca prin aceste schimbări să venim în întâmpinarea aşteptărilor turiştilor, mai ales prin deschiderea bisericii duminica. Fiind un lăcaş de cult în care slujbele continuă să se desfăşoare săptămânal, Biserica Neagră este mai mult decât un edificiu important pentru Braşov: este inima unei comunităţi religioase. De aceea, sperăm ca turiştii să înţeleagă faptul că biserica va fi închisă pentru două ore când se vor oficia cununii, botezuri şi alte ceremonii religioase”, a declarat preotul Peter Demuth.
Pentru toţi turiştii care doresc să plece cu o amintire de la Biserica Neagră, a fost conceput un fotocard, ce conţine o colecţie de 70 de poze digitale la mare rezoluţie şi o panoramă interioară a bisericii. Acest card pe suport USB va putea fi achiziţionat pentru suma de 40 lei de la casa de bilete.
Începând din aceată vară şi ofertele turistice se îmbogăţesc, introducându-se ghidajele tematice, disponibile în patru limbi (română, germană, engleză şi maghiară), şi expoziţii tematice în spaţiile expoziţionale ale bisericii.
Copiii prezintă patimile lui Isus Hristos la Biserica Neagră.
În cadrul programului naţional „Şcoala altfel”, între 1 – 6 aprilie, Biserica Evanghelică C. A. din România-Parohia Braşov şi Liceul Teoretic „Johannes Honterus” au colaborat în vederea realizării unui proiect artistic, care va prezenta ultimele zile din viaţa lui Isus Hristos, în care copiii vor fi protagonişti. Rezultatul proiectului va putea fi văzut vineri, 6 aprilie 2012, în cadrul a două slujbe speciale în Biserica Neagră, de la ora 11:00, pentru elevii şi profesorii liceului, şi de la ora 17:00, pentru membrii comunităţii evanghelice şi părinţii elevilor.
La realizarea acestui proiect au contribuit preotul Martin Meyer, profesor de religie la Liceul „Johannes Honterus”, organista Ingeborg Acker, dirijoarea ansamblului „Canzonetta” şi organistul Steffen Schlandt. Coordonatorii proiectului au dorit ca în Săptămâna Mare (după calendarul catolic şi evanghelic) elevii să înveţe şi să înţeleagă altfel, prin dramaturgie şi muzică, patimile Mântuitorului.
Proiectul artistic se bazează pe mărturia biblică a patimilor, aşa cum se găseşte scris în Evanghelii, dar include şi elemente din cercetările recente asupra vieţii lui Isus şi istoria romană. Acest aspect doreşte să trezească atât în elevi cât şi în public, pe lângă trăirea religioasă, şi înţelegerea contextului istoric al experienţei crucificării.
În timpul scenelor dramaturgice şi muzicale vor fi proiectate imagini cu diferite clădiri reprezentative din Braşov, în loc de decor. Costumele pe care micii actori le vor purta au fost concepute de către elevi şi create cu ajutorul cercului de lucru manual găzduit de Forumul Democrat al Germanilor din Braşov.
Slujbele şi prezentările artistice vor fi în limba germană, iar intrarea este liberă.
Au început lucrările de reabilitare şi amenajare.
a Curţii Johannes Honterus (curtea Bisericii Negre)
În prezenţa primarului municipiului Braşov, d-nul George Scripcaru şi a prim-preotului Bisericii Evanghelice C. A. din România-Parohia Braşov, d-nul Christian Plajer, marţi, 03 aprilie 2012, au început lucrările de reabilitare şi amenajare a curţii Bisericii Negre (Curtea Johannes Honterus).
Acest proiect este derulat de către Asociaţia „Salvaţi centrul istoric al Braşovului”, având ca membrii Primăria Municipiului Braşov şi Biserica Evanghelică C. A. din România-Parohia Braşov.
Lucrările de reabilitare se vor desfăşura în mai multe etape şi sunt programate a se finaliza în toamna acestui an. Etapizarea lucrărilor constă în desfăşurarea studiilor arheologice, înlocuirea reţelelor, execuţia straturilor de suport şi, la final, execuţia pavimentului. În principal este prevăzută înlocuirea pavimentului existent cu unul nou, din pietriş fin şi piatră de nisip, şi reabilitarea unor elemente de pavaj şi rigole. Pavimentul nou va semăna cu cel existent, păstrându-se astfel caracterul aparte al locului. De asemenea, este prevăzută amplasarea unor obiecte de mobilier urban şi reabilitarea iluminatului public, care se va încadra în acest ansamblu arhitectural.
Prim-preotul Christian Plajer a declarat că „proiectul reabilitării Curţii Johannes Honterus este o piatră de hotar în procesul punerii în valoare a locurilor istorice ale acestui oraş. Prin concursul de arhitectură, această sarcină a fost încredinţată celor mai buni specialişti, care ne-au arătat că valoarea locului constă în păstrarea cât mai autentică a aspectului său istoric. După terminarea lucrărilor, comunitatea evanghelică va avea astfel satisfacţia de a oferi braşovenilor şi turiştilor un loc autentic, reabilitat după criteriile profesionale practicate astăzi în toate oraşele importante ale Europei”.
„Sunt încântat că acest proiect a fost demarat, având în vedere că vorbim de una din cele mai frumoase zone ale oraşului nostru. Această reabilitare este făcută în corelare cu proiectul care vizează Piaţa Sfatului, proiect ce sperăm să fie demarat tot în acest an. Odată cu realizarea acestor obiective putem spune că în mare parte am reuşit să readucem centrul istoric la imaginea pe care o merită. Următoarea etapă este de a realiza o alee carosabilă pe După Ziduri, care să fie o alternativă la strada Mureşenilor pentru circulaţia rutieră şi abia atunci putem declara încheiat acest proiect amplu”,a declarat primarul George Scripcaru.
În urma concursului de arhitectură organizat în anul 2011, a fost desemnat proiectul câştigător realizat de Arh. Johannes Bertleff, Asocierea SC Exhibit Arhitectura SRL Braşov & SC ADN Birou de Arhitectura SRL Bucureşti, care şi-a propus rezolvarea pavimentului cu păstrarea calităţii istorice şi plastice, prin repunerea în funcţiune a rigolelor, preluarea şi dirijarea apelor către un punct de colectare în zona Curţii Mici. De asemenea se au în vedere elementele ce ţin de mobilierul urban şi a detaliilor constructive în sau sub suprafaţa pavimentului. Proiectul are în vedere şi rezolvarea laturii nordice prin includerea curţilor de la nr. 18 (Piaţa Sfatului) şi 3 (Bariţiu) în circuitul funcţional şi spaţiul general al curţii. Valorizarea arborilor de pe latura sudică şi reconfigurarea sensibilă pe latura nordică şi amplasarea de plăcuţele explicative integrate discret în paviment, sunt alte două elemente incluse în proiect.
În prima fază a lucrărilor se vor executa studiile arheologice, care prevăd săpături arheologice în toată curtea Bisericii Negre. Lucrările de săpătură sunt etapizate în trei faze, ţinând cont şi de programul şcolar al Liceului Teoretic „Johannes Honterus”. În primă fază se vor începe lucrările pe latura de nord a Bisericii Negre, urmând să se treacă pe latura de sud, iar într-o ultimă fază săpături locale pe lângă clădirile perimetrale ale curţii. Aceste lucrări se vor derula în perioada aprilie – iulie 2012.
Studiile arheologice vor fi coordonate de către o echipă de arheologi, sub îndrumarea cărora va lucra echipa de muncitori ai firmei desemnate pentru a executa lucrările. Corelarea specialiştilor angrenaţi este asigurată de o echipă de coordonare, cu participarea insţitutiilor implicate în proiect.
Câştigătorul concursului de arhitectură.
„Reabilitare şi amenajare Curtea Johannes Honterus ”
Braşov, 22 noiembrie 2011 – Juriul concursului de arhitectură “Reabilitare şi amenajare Curtea Johannes Honterus”, lansat în data de 7 septembrie 2011, promovat de Asociaţia “Salvaţi Centrul Istoric al Braşovului”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brasov şi Biserica Evanghelică C. A. Brasov (Biserica Neagră), organizat Ordinului Arhitecţilor din România – filiala Braşov, Covasna, Harghita, a desemnat în perioada 18-19 noiembrie a. c. proiectele câştigătoare ale acestui concurs.
În cadrul conferinţei de presă a Primăriei Braşov, la care au luat parte reprezentanţii organizatorilor, Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Braşov-Covasna-Harghita a Ordinului, şi cei ai Asociaţiei Salvaţi Centrul Istoric al Braşovului, promotorul concursului, s-au deschis plicurile secretizate ale echipelor desemnate câştigătoare, conform hotărârii juriului.
Proiectele câştigătoare desemnate de juriu sunt:
Premiul I (6.000 euro) – Arh. Johannes Bertleff, Asocierea SC Exhibit Arhitectura SRL Braşov & SC ADNBA SRL Bucureşti.
Premiul II (2.500 euro) – Arh. Alexandru Axinte, SC Studio BASAR SRL Bucureşti.
Cele două proiecte premiate s-au detaşat categoric de restul celorlalte proiecte prin: soluţii personalizate, sensibile, compatibile cu spiritul istoric şi semnificaţiile locului.
Este o zi istorică atât pentru comunitatea evanghelică dar şi pentru oraşul nostru. Proiectul câştigător dovedeşte o înţelegere profundă a semnificaţiei curţii medievale din jurul bisericii, o pune în valoare şi o deschide spre viitor. Conceptul reabilitării acestui loc intim celebrează viaţa, care s-a înfiripat în această zonă istorică „zero” a Braşovului prin începând cu secolul al XIII-lea. Fineţea soluţiilor propuse pentru rezolvarea problemelor funcţionale actuale subliniază continuitatea fluxului vieţii care s-a desfăşurat de-a lungul secolelor pe pavimentul medieval al acestui loc. Proiectul câştigător ne propune ca în Curtea Johannes Honterus, noi, în spiritul generaţiilor anterioare, să ne bucurăm de viaţă, cu privirea îndreptată spre viitor, în credinţă, speranţă şi iubire , a declarat Christian Plajer, prim-preot Biserica Evanghelică C. A. din România-Parohia Braşov.
Soluţiile propuse în proiectul câştigător al premiului I, presupun rezolvarea pavimentului cu păstrarea calităţii istorice şi plastice, prin repunerea în funcţiune a rigolelor, preluarea şi dirijarea apelor către un punct de colectare în zona Curţii Mici. De asemenea se au în vedere elementele ce ţin de mobilierul urban şi a detaliilor constructive în sau sub suprafaţa pavimentului. Proiectul are în vedere şi rezolvarea laturii nordice prin includerea curţilor de la nr. 18 (Piaţa Sfatului) şi 3 (Bariţiu) în circuitul funcţional şi spaţiul general al curţii. Valorizarea arborilor de pe latura sudică şi reconfigurarea sensibilă pe latura nordică şi amplasarea de plăcuţele explicative integrate discret în paviment, sunt alte două elemente incluse în proiect.
Proiectul câştigător are calitatea de a conserva prin intervenţiile propuse, ilustrate în planuri, detalii şi fotografii, ambianţa medievală, spiritul, sobrietatea acestui spaţiu urban privat în care au loc evenimente publice. Calităţile acestui loc din Braşov au intrat în conştiinţa braşovenilor, au devenit de multă vreme atracţia cea mai importantă pentru turiştii de peste tot, iar proiectul perpetuează aceste calităţi. Proiectul oferă soluţii cu materiale de construcţii compatibile cu substanţa arhitecturală a construcţiilor din acest spaţiu urban, materiale utilizate cu sensibilitate şi rafinament. În sfârşit, proiectul evită modele care ar duce la pierderea identităţii spaţiului urban , a declarat arh. Edmund Olsefszky, preşedintele juriului.
Sunt încântat că acest concurs a suscitat atât de mult interes pentru arhitecţi, 49 de proiecte depuse, din care 44 au intrat în evaluare, mai ales că această zonă este una din cele mai frumoase ale oraşului nostru. Finalizarea acestui concurs înseamnă doar un prim pas din acest proiect. Câştigătorul va trebui să realizeze şi proiectul tehnic, cu documentaţia aferentă, iar după obţinerea autorizaţiei de construire să începem lucrările. În urma discuţiilor cu reprezentanţii Bisericii Negre, consider că în prima parte a anului viitor am putea chiar să începem aceste lucrări. Această reabilitare nu poate fi făcută decât în corelare cu proiectul care vizează Piaţa Sfatulu, proiect ce va fi demarat anul viitor. Odată cu realizarea acestor obiective putem spune că în mare parte am reuşit să readucem centrul istoric la imaginea pe care o merită. În ultimii 6 ani această zonă a beneficiat de o serie de lucrări care au încercat şi reuşit să transforme întreg centrul într-un obiectiv de atracţie turistică: am înlocuit mobilierul urban, iluminatul public a fost adaptat pentru specificul acestei zone, am eliminat traficul rutier de pe majoritatea străzilor din centrul istoric şi am înlocuit îmbrăcăminţile asfaltice cu piatră cubică, am organizat şi vom organiza evenimente pe toate străzile din această zonă, pentru a scoate în evidenţă frumuseţea dar şi specificul fiecăreia. Următoarea etapă este de a identifica o alternativă la strada Mureşenilor pentru circulaţia rutieră şi abia atunci putem declara încheiat acest proiect amplu, a declarat primarul George Scripcaru.
Proiectele înscrise în concurs vor face obiectul expoziţiei al cărei vernisaj va avea loc mâine, 23 noiembrie, la ora 13:00, în foaierul Teatrului Dramatic, ce va rămâne deschisă până în data de 3 decembrie 2011.
44 de proiecte în concursul de arhitectură.
„Reabilitare şi amenajare Curtea Johannes Honterus ”
Concursul de arhitectură: “Reabilitare şi amenajare Curtea Johannes Honterus, Braşov”, lansat în data de 7 septembrie 2011, se află în etapa finală a jurizării, 44 de proiecte fiind admise în evaluarea competiţiei promovate de Asociaţia Salvaţi Centrul Istoric al Braşovului.
Etapa jurizării are loc între 18-20 noiembrie, urmând ca în data de 22 noiembrie, la ora 12:00, în cadrul conferinţei de presă organizate de Primăria Braşov, să fie anunţaţi câştigătorii concursului de soluţii.
Componenţa juriului este următoarea:
1. Arh. David Baxter (Marea Britanie)
2. Arh. Florian Stanciu.
3. Arh. Edmund Olsefszky.
4. Arh. Şerban Sturdza.
5. Prim-preot Christian Plajer – reprezentant Biserica Evanghelică C. A., Braşov.
6. Primar George Scripcaru – reprezentant Primăria Municipiului Braşov.
7. Alexandru Stănescu – istoric.
1. Arh. Ştefan Bâlici.
2. Arh. Bogdan Cristescu.
Concursul, organizat de Ordinul Arhitecţilor din România şi Filiala Braşov-Covasna-Harghita a Ordinului, în parteneriat cu Biserica Evanghelică C. A. din România-Parohia Braşov şi Primăria Municipiului Braşov, urmăreşte selectarea celor mai bune proiecte pentru reabilitarea şi amenajarea curţii Johannes Honterus, aferentă Bisericii Negre, un spaţiu urban, aflat în centrul istoric al oraşului Braşov. Fondul total de premii se ridică la 10.000 euro.
„Şoapta pământului” – concert coral în Biserica Neagră.
Biserica Neagră va găzdui duminică, 23 octombrie a. c., la ora 12:00, concertul susţinut de corul Heart-Core (Bucureşti), sub conducerea dirijorului Vlad Baciu.
Tinerii corişti vor prezenta un program ce va cuprinde lucrări ale unor compozitori ca William Byrd, Guillaume Dufay sau D. A. Thomas, precum şi piese negro-spiritual sau contemporane, atât acapella cât şi vocal-instrumentale. Corul va fi acompaniat de organistul Bisericii Negre, Steffen Schlandt, iar soliştii Hortenzia Romaniţan (sopran) şi Florin Ormenişan (tenor) vor completa programul concertului prin interpretările lor.
„Pământul oglindeşte scurgerea timpului şi totodată şopteşte evenimentele trecute, prezente şi viitoare. Prin acest concert dorim să dăm glas vocii pământului” a declarat dirijorul Vlad Baciu, adăgând că „fiecare membru al acestui cor poartă în suflet bucuria de a oferi o muzică plăcută, înălţătoare şi cât mai aproape de perfecţiune. Corul Heart-Core abordează o muzică diversă, adaptându-se cu o deosebită fineţe fiecărui gen”.
Biletul va costa 5 lei şi va putea fi procurat la intrarea în Biserica Neagră, începând cu ora 11:30.
Musica Coronensis, ediţia a IX-a. 11 – 16 octombrie 2011.
Începând cu 11 octombire şi până în 16 octombrie 2011 se va desfăşura la Braşov cea de-a IX-a ediţie a festivalului Musica Coronensis, organizat de Biserica Evanghelică C. A. din România-Parohia Braşov şi Ambasada Germaniei la Bucureşti.
Ediţia din acest an va sta sub semnul aniversării a 150 de ani de la naşterea compozitorului braşovean Rudolf Lassel, căruia îi va fi dedicată o placă comemorativă în Curtea Johannes Honterus. Împlinirea a 800 de ani de la atestarea documentară a Ţării Bârsei va fi marcată în cadrul festivalului de lansarea volumului şi a CD-ului audio „Cântece săseşti din Ţara Bârsei”. În cele şase zile ale festivalului, publicul va putea participa la trei concerte camerale, un concert simfonic, un matineu de orgă şi un concert festiv pentru cor şi orgă, ce se vor desfăşura în locaţii precum Muzeul Civilizaţiei Urbane, Sala festivă a Bisericii Negre, Casa Mureşenilor, Cercul Militar, Centrul Cultural Reduta sau Biserica Neagră.
Ca în fiecare an organizatorii au pregătit premiere şi noutăţi muzicale pentru publicul braşovean. Astfel, pentru prima oară la Braşov, o orchestră formată din 12 violoncele va concerta la Sala Reduta, iar compozitorul Gabriel Mălăncioiu a ales festivalul Musica Coronensis pentru prima audiţie a lucrării „Hommage a George Enescu”.
Detalii despre concerte se vor găsi pe pagina oficială a festivalului: musica. coronensis. ro , iar caietul festivalului va putea fi procurat gratuit la fiecare concert programat.
Final de stagiune la Biserica Neagră.
Cea de-a 59-a stagiune a concertelor estivale de orgă de la Biserica Neagră a ajuns la final. Concertul de închidere va avea loc marţi, 27 septembrie a. c. de la ora 18.00, şi îi va avea ca protagonişti pe organiştii braşoveni Paul Cristian, Hans Eckart şi Steffen Markus Schlandt.
Pentru acest final de stagiune organizatorii au pregătit un program special ce va reprezenta un periplu prin muzica de orgă europeană şi americană, însoţită de proiecţia video a unor imagini cu instrumente istorice reprezentative pentru muzica interpretată. Vor putea fi audiate lucrări ale unor compozitori precum Johann Sebastian Bach, George Enescu, Franz Liszt sau Léon Boëllmann.
„Începând cu anul 1953, concertele de orgă de la Biserica Neagră au devenit din ce în ce mai cunoscute pentru braşoveni dar şi pentru turişti. Cele 34 de concerte din stagiunea 2011 au avut o medie a publicului de 175 de persoane per concert. Compozitorii sărbătoriţi au fost Georg Böhm, Franz Liszt, Marcel Dupré, August Gottfried Ritter. În afara acestora au răsunat lucrări a 37 de compozitori, în frunte cu J. S. Bach cu circa 60 de lucrări”, a declarat organistul Hans Eckart Schlandt, coordonatorul stagiunii estivale.
Program special de vizitare şi intrare liber ă la Biserica Neagră.
Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C. A. din România anunţă modificarea programului de vizitare a Bisericii Negre pentru data de 17 septembrie a. c. Datorită celei de-a XXI-a întâlniri a saşilor din Transilvania, ce va avea loc în acest an la Braşov, turiştii vor putea vizita biserica între orele 12.00 – 18.00, intrarea fiind liberă în această zi.
Cu ocazia întâlnirii saşilor, organizată de Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Judeţul Braşov, Biserica Neagră va găzdui slujba festivă dedicată acestui eveniment la care sunt aşteptaţi peste 2000 de saşi din Transilvania şi străinătate. După terminarea slujbei, începând cu ora 12.00, publicul larg va putea vizita gratuit biserica şi va beneficia de ghidaj în trei limbi: română, germană şi engleză.
„Prin deviza întâlnirii saşilor din acest an, ’Trecutul marchează viitorul – 800 de ani în Ţara Bârsei’, reamintim faptul că avem o mare responsabilitate prin moştenirea lăsată de înaintaşii noştri. În vederea păstrării acesteia pentru generaţiile viitoare, este nevoie de un efort comun al actorilor din sfera publică şi privată. Biserica Neagră, expresie a credinţei comunităţii noastre, este unul dintre elementele exponenţiale ale acestei moşteniri, de aceea dorim să împărtăşim cu toţi braşovenii valorile ce se regăsesc aici”, a declarat prim-preotul Christian Plajer, Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C. A. din România.
De luni, 19 septembrie a. c. se va trece la programul de vizitare din perioada rece a anului, care este de luni până sâmbătă, între orele 10.00 – 15.30. În decursul anului 2012 se vor opera modificări ale programului de vizitare în favoarea fluxului de turişti din anotimpul cald, care vor fi date publicităţii la momentul potrivit.
Lansarea concursului de arhitectură.
„Reabilitarea şi amenajarea Curţii Johannes Honterus , Braşov”
Asociaţia “Salvaţi Centrul Istoric al Braşovului”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brasov şi Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C. A. din România (Biserica Neagră), cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România – filiala Braşov, Covasna, Harghita, organizează Concursul de arhitectură: “Reabilitare şi amenajare Curtea Johannes Honterus, Braşov”, ce va fi lansat miercuri, 7 septembrie 2011.
Concursul de arhitectură urmăreşte selectarea celor mai bune proiecte pentru reabilitarea şi amenajarea curţii Johannes Honterus, aferentă Bisericii Negre, un spaţiu urban, aflat în centrul istoric al oraşului Braşov.
„Curtea Johannes Honterus, fiind spaţiul care înconjoară Biserica Neagră, caracterizează una din cele mai importante zone istorice ale oraşului şi se bucură de cel mai înalt grad de protecţie. Reamenajarea curţii este deosebit de sensibilă şi necesită competenţă profesională la cel mai înalt nivel. Concursul de arhitecutră este, din punctul nostru de vedere, instrumentul potrivit pentru găsirea celor mai convingătoare soluţii estetice şi practice ţinând cont de multiplele funcţiuni (curte a Liceului „Johannes Honterus”, zonă turistică de interes maxim, evenimente cu caracter religios, zonă acces la spaţii de birouri şi locative) şi de importanţa istorică a zonei”, a declarat Christian Plajer, primpreot al Parohiei Braşov a Bisericii Evanghelice C. A. din România.
Fondul total de premii ce se va aloca este de 10.000 euro, premiile fiind următoarele:
· premiul I – 6.000 Euro.
· premiul II – 2.500 Euro.
· premiul III – 1.500 Euro.
Juriul va fi alcătuit din şaptemembri titular, doimembri supleanţi şi unconsultant de specialitate (restaurare de arhitectură), cele două instituţii partenere fiind reprezentate în juriu de Primarul George Scripcaru şi primpreotul Christian Plajer.
Documentaţia concursului va fi disponibilă începând de mâine, 7 septembrie, pe site-ul oficial al Ordinului Arhitecţilor din România oar. ro .
Organistul Steffen Schlandt şi invitatul său, Tomaž Marčič (Slovenia), vor susţine duminică, 21 august, de la ora 17:00, cel de-al treilea concert al festivalului Diletto Musicale de la Prejmer.
În premieră pentru festival, publicul prezent va putea audia piese moderne în interpretarea acordeonistului Tomaž Marčič, în contrast cu muzica sec. XVI – XVII pentru virginal (clavecin englezesc). Programul va fi completat de prelucrări pentru orgă şi acordeon ale unor compoziţii de Johann Sebastian Bach.
„Încercăm ca în fiecare an să venim cu ceva nou la concertele din cadrul festivalului. Anul acesta, pe lângă concertul cu muzică latino-americană baroc, de duminica trecută, publicul va putea asculta pentru prima dată la Prejmer muzică pentru acordeon solistic. Prin diversitatea repertoriului interpretat vrem să întâmpinăm gusturile şi aşteptările unei palete extinse de publicuri”, a declarat organistul Steffen Schlandt.
Tomaž Marčič (Slovenia) şi-a început studiul muzical cu trompeta si cornul francez. A câştigat de doua ori premiul I la Concursul Tinerilor Muzicieni din Slovenia, premiul II la Întâlnirea Internaţională a Acordeoniştilor din Croaţia şi a primit o bursă de la Ministrul sloven al Culturii. A studiat în Trossingen şi Würzburg (Germania) şi a susţinut mai multe concerte alături de Steffen Schlandt.
Muzică latino-americană la Prejmer.
Pentru cel de-al doilea concert din cadrul festivalului Diletto Musicale, ediţia 2011, Corul de Tineret „Bach” al Bisericii Negre, soprana Theresia Bothe (Elveţia), ansamblul Codex şi invitaţii lor, au pregătit un concert vocal-instrumental special, sub conducerea dirijorului Steffen Schlandt. Astfel, duminică 14 august, începând cu ora 17:00, biserica cetăţii Prejmer va găzdui muzica latino-americană a epocii coloniale.
Repertoriul interpretat în cadrul concertului constituie o premieră pentru festival şi este în acelaşi timp o raritate pentru concertele camerale de la noi din ţară. Lucrări instrumentale şi vocal-instrumentale din sec. XVII ale unor compozitori precum Francisco Correa de Araujo, Juan Gutiérrez de Padilla, Manuel Machado, Juan Garcia de Zéspedes, Juan de Araujo, Santiago de Murcia sau Manuel de Sumaya vor putea fi audiate în acustica deosebită a vechiului lăcaş.
„Ideea concertului s-a născut în urma invitaţiei organizatorilor Festivalului de Film Internaţional Râşnov de a pregăti un concert care să se încadreze în tema colonizării. Astfel s-a cristalizat un program cu muzică baroc din America Latină, pe care am dorit să-l prezentăm şi în cadrul festivalului Diletto Musicale. Prezenţa sopranei Theresia Bothe, a cărei activitate muzicală a început în Mexic, şi folosirea diferitelor instrumente istorice vor aduce un plus de autenticitate acestui concert”, a declarat dirijorul Steffen Schlandt.
La finalul concert, conform tradiţiei, spectatorii şi muzicienii vor avea ocazia de a schimba impresii la un pahar de suc de corcoduşe sau must de mere ce va fi servit în curtea bisericii.
A XIII-a ediţie a festivalului Diletto Musicale.
Începând cu 7 august biserica cetăţii fortificate din Prejmer va găzdui cea de-a XIII-a ediţie a festivalului „Diletto Musicale”. În fiecare duminică, începând cu ora 17:00, Biserica Evanghelică C. A. din Prejmer, împreună cu Ambasada Germaniei la Bucureşti şi Fundaţia „Siebenbürgisch-Sächsische Stiftung“, îi aşteptă pe toţi cei doritori la concertele camerale.
Ediţia din acest an este inclusă în cadrul festivalului „Musica Barcensis” şi completează manifestările dedicate împlinirii a 800 de ani de la atestarea documentară a Ţării Bârsei. Continuând tradiţia ultimilor ani, concertele de la Prejmer includ premiere muzicale şi noutăţi privind repertoriul şi instrumentele folosite. Astfel, în acest an publicul va putea asculta în premieră pentru ţara noastră un concert de acordeon şi virginal (clavecin englezesc) şi va putea descoperi repertorii rar interpretate în această regiune, cum ar fi muzica latino-americană a epocii coloniale.
„Diletto Musicale este unul dintre festivalurile consacrate de muzică de cameră din zona rurală din România. Ideea atragerii publicului spre astfel de zone cu patrimoniu istoric a condus la realizarea unui proiect mai amplu în acest an: festivalul Musica Barcensis. Restaurarea orgilor din Ţara Bârsei a făcut posibil ca bisericile evanghelice din diferitele sate să poată găzdui concerte de un înalt nivel muzical, care să pună în valoare aceste instrumente istorice”, a declarat Steffen Schlandt, coordonatorul festivalului „Diletto Musicale”.
Concertul de deschidere va fi susţinut de către soprana Cristina Radu şi ansamblul „Quartetto Brassovia” compus din Roxana Curtgeafar (vioară), Emin Curtgeafar (oboi), Paul Cristian (clavecin) şi Alexandra Enache (violoncel). Programul include lucrări de Gabriel Reilich, un reprezentant al barocului transilvănian din secolul XVII.
Intrarea la concerte este liberă, participanţii având posibilitatea de a face o donaţie benevolă ce va contribui la activitatea de restaurare a orgilor.
Un nou weekend muzical în Ţara Bârsei.
Festivalul Musica Barcensis continuă cu trei concerte de muzică sacră în acest sfârşit de săptămână.
Un concert vocal-instrumental şi două concerte de orgă şi vioară vor fi găzduite de Bisericile Evanghelice din Hărman, Râşnov şi Bartolomeu, între 15-17 iulie, în cadrul festivalului Musica Barcensis 2011.
Primul concert va avea loc vineri la Hărman, cu începere de la ora 18:00, şi va fi susţinut de către Horia Cristian (orgă) şi Elena Cristian (vioară). În ambianţa bisericii fortificate, cei prezenţi vor putea audia lucrări de Vivaldi, Bach, Corelli, Biber, Massenet şi Rachmaninov.
Sâmbătă 16 iulie, de la ora 17:00, corul Jubilate al Capelei Sf. Iosif din Cluj-Napoca, condus de Mihaela Cesa-Goje, va prezenta publicului prezent în Biserica Evanghelică Râşnov un program ce va cuprinde lucrări de orgă şi vocal-instrumentale ale unor reprezentanţi importanţi ai barocului timpuriu (Monteverdi, Tomas da Victoria), barocului (Bach, Pachelbell) şi romantismului (Mendelssohn-Martholdy, Fauré), precum şi piese ale unor compozitori români (Gavriil Musicescu, Şerban Marcu) sau contemporani (Rutter, Mawby).
Cel de-al treilea concert va fi găzduit de Biserica Evanghelică Bartolomeu (Str. Lungă 253), duminică, de la ora 18:00, avându-i ca protagonişti pe Paul şi Elena Cristian. Organistul bisericii şi soţia sa vor interpreta diferite lucrări pentru orgă şi vioară, atât în duet cât şi solo.
La concertele din Hărman şi Bartolomeu intrarea este liberă, iar la Râşnov biletul de intrare va costa 4 lei.
Indian Springs School Chamber Choir în concert.
Vineri, 24 iunie, Biserica Neagră va găzdui, cu începere de la ora 18:00, concertul Corului Cameral al Indian Springs School (USA).
După ce a cântat la Academia de Muzică din Bucureşti şi a concertat în cadrul Zilelor Muzicii Româno-Americane, corul dirijat de Tim Thomas îşi continuă turneul în ţara noastră prin concertul de la Biserica Neagră. Cei aproximativ 50 de tineri corişti vor prezenta un program cu muzică de pe două continente (Europa şi America) şi cuprinde lucrări din epoca Renaşterii până în sec. XX
Biletul de intrare la concert va costa 6 lei.
Stagiunea concertelor estivale de orgă la Biserica Neagră.
A 59-a stagiune a concertelor estivale de orgă de la Biserica Neagră va fi deschisă marţi, 7 iunie 2011, prin concertul inaugural ce se va desfăşura începând cu ora 18:00.
Pentru concertul de deschidere a stagiunii din acest an organiştii braşoveni Paul Cristian, Hans Eckart şi Steffen Markus Schlandt, au pregătit un program special ce va fi interpretat la trei instrumente istorice: orga Buchholz, orga Hesse şi proaspăt reastaurata orgă din Buneşti ce se găseşte în acest moment în Biserica Neagră.
Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C. A. din România propune publicului braşovean şi turiştilor, în stagiunea anului 2011, un număr de 33 de concerte ce vor avea loc în perioada 7 iunie – 27 septembrie. Programul concertelor păstrează formatul ultimilor ani: în fiecare marţi, de la ora 18:00 – pentru lunile iunie şi septembrie, şi în fiecare marţi, joi şi sâmbătă, de la aceeaşi oră – pentru lunile iulie şi august.
Concertele durează, în medie, 30 de minute, iar biletul de intrare este de 6 lei. Doi lei din fiecare bilet vândut vor merge direct în fondul ce are ca scop susţinerea activităţii de restaurare a orgilor istorice.
Braşovenii ajută la restaurarea celui mai important.
instrument transilvănean din secolul XVII.
Proiectul restaurării orgii din Rupea, demarat de Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C. A. din România şi evaluat la suma de 33.514 euro, continuă datorită participării numeroase a publicului la concertele din Biserica Neagră.
În toamna anului 2008 orga Bisericii Evanghelice din Rupea a fost mutată pe galeria de sud a Bisericii Negre cu scopul de a fi conservată până la încheierea lucrărilor de renovare la biserica din Rupea. Din acel moment au fost făcute şi demersurile pentru restaurarea valorosului instrument, iar începând cu ediţia din anul 2009 a festivalului „Musica Coronensis” o parte din banii strânşi din concerte au avut ca destinaţie acest proiect.
La ediţiile din 2009 şi 2010 a festivalului „Musica Coronensis” s-au strâns 11.250 lei din vânzarea biletelor şi sponsorizări, iar în fondul creat anul trecut pentru susţinerea activităţii de restaurare s-au adunat 14.001 lei de pe urma concertelor de orgă din Biserica Neagră. Ultimele două ediţii ale concertelor „La cumpăna dintre ani” au avut ca unică destinaţie orga din Rupea, aducând 14.835 lei la bugetul proiectului.
„Le mulţumim celor 870 de persoane, care au participat pe 31 decembrie la concert, stabilind astfel un record al vânzărilor de bilete la Biserica Neagră. Prin prezenţa lor au reuşit să aducă un important aport financiar atât de necesar pentru a repune în funcţiune acest instrument. După succesul parteneriatului public-privat care a avut în vedere repunerea în funcţiune a clopotului din turnul Casei Sfatului, dorim să lansăm un apel asemănător către firme şi persoane fizice de a susţine material restaurarea orgii din Rupea”, a declarat organistul Steffen Schlandt.
Comunitatea evanghelică din Rupea a reuşit să strângă în ultimii zece ani suma de 7200 euro pentru orgă. Astfel Parohia Braşov dispune în acest moment de jumătate din costul total pentru restaurare.
Orga Bisericii Evanghelice din Rupea, a cărui constructor este necunoscut, poate fi considerată cel mai important instrument păstrat din secolul al XVII-lea în Transilvania. Urmele descoperite în interiorul ei indică faptul că instrumentul a fost doar restaurat şi modificat în anul înscris pe frontispiciu (1726), instrumentul fiind construit în secolul al XVII-lea. Până în anul 2004 orga a fost amplasată în biserica din Rupea într-un loc unic în tot peisajul organistic transilvănean – în partea de nord-est a navei principale, lângă arcul de triumf, pe o galerie special construită în acest scop.
Recital Chopin în compania pianistului Remus Manoleanu.
Sala Festivă a Bisericii Negre, Piaţa Sfatului nr. 18, va găzdui duminică, 9 ianuarie, la ora 17:00, un recital cu muzică de Frederic Chopin susţinut de pianistul Remus Manoleanu din Bucureşti.
Programul recitalului va cuprinde lucrările: Scherzo nr. 3 op. 39 în do diez minor, Balada a 3-a op. 47 în la bemol major şi Sonata nr. 3 op. 58, în si minor. Acest recital este o nouă ocazie pentru publicul braşovean de a-l asculta pe pianistul bucureştean după numeroasele apariţii ale sale din trecut în cadrul Festivalul „Musica Coronensis”.
Remus Manoleanu este conferenţiar doctor la catedra de pian a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, concertând curent în ţară şi străinătate (Marea Britanie, Brazilia, Rusia, Germani, Olanda, Franţa, Syria sau Statele Unite). De-a lungul timpului a înregistrat peste 3000 de minute pentru Radiodifuziunea Română. I-au fost dedicate sau a cântat în primă audiţie absolută numeroase concerte pentru pian şi orchestră, piese pentru pian solo sau lieduri pentru voce şi pian.
Intrarea la recital este liberă.
în Biserica Neagră.
Concert de Crăciun la Biserica Neagră.
În data de 12 decembrie 2010, Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C. A. din România organizează tradiţionalul concert de Crăciun de la Biserica Neagră. Concertul ce va începe la ora 17:00 va reprezenta un popas în istorie prin interpretarea a două cantate bisericeşti pe tema aşteptării şi naşterii pruncului Iisus.
Programul doreşte a-i purta pe cei prezenţi pe un drum asemenea celui parcurs de fecioara Maria, ce va porni de la aşteptarea venirii Pruncului şi se va termina cu bucuria naşterii lui Mesia. În deschidere Corul Bach al Bisericii Negre, alături de soliştii Cristina Radu (sopran), Beniamin Ghegoiu (tenor), Dan Popescu (bas) şi acompaniaţi de orchestra baroc, vor interpreta Cantata BWV 61 „Nun komm, der Heiden Heiland” („O vino, Mântuitor al păgânilor”) de Johann Sebastian Bach. Suita orchestrală nr.4 de J. S. Bach va face trecerea către Cantata de Crăciun a lui Georg Philipp Telemann care va încheia în acorduri festive concertul a cărui conducere muzicală îi va aparţine dirijorului Steffen Schlandt.
Muzica va fi completată de proiecţiile video ce vor desăvârşi cadrul unei seri de pace sufletească şi bucurie.
Biletul de intrare va costa 10 lei (5 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari).
Dezvelirea noilor reliefuri din bronz de pe soclul statuii.
reformatorului Johannes Honterus.
Duminică, 31 octombrie, ora 11.45, vor fi dezvelite într-un cadru festiv cele două reliefuri noi din bronz de pe soclul statuii reformatorului Johannes Honterus de lângă Biserica Neagră.
Statuia lui Johannes Honterus, opera sculptorului berlinez Harro Magnussen, a fost dezvelită la 21 august 1898 cu prilejul sărbătoririi a 400 de ani de la naşterea reformatorului. Cele două reliefuri originale din bronz au căzut pradă hoţilor, cel vestic în 1999, iar cel estic în 2009, neputând fi recuperate în ciuda eforturilor depuse. Mulţumită grijii domnului Wilhelm Roth din Augsburg, originar din Braşov, s-a confecţionat o replică a plăcii vestice, care a fost montată în 2002. După nici un an de la furtul celei de-a doua plăci, s-a reuşit refacerea ambelor cu sprijinul Ordinului Suprem Militar al Templului din Jerusalim-Marele Priorat General Magistral al României-Comanderia „Johannes Honterus” nr. 35 Braşov, al Turnătoriei Select Metlemplast S. R.L. din Odorheiul Secuiesc şi al S. C. Remat Braşov S. A.
Astfel duminică vor fi dezvelite într-un cadru festiv ambele reliefuri noi din bronz, replica iniţială după placa vestică urmând să fie amplasată într-un loc care va fi ales ulterior în incinta Parohiei. Alegerea datei de 31 octombrie nu este una întâmplătoare, fiind Ziua Reformei Bisericeşti iniţiată de Dr. Martin Luther în 1517 la Wittenberg în Germania. Cunoscutul teolog şi umanist braşovean, Johannes Honterus, este cel care a răspândit Reforma Bisericească în Transilvania pornind din Braşov, din Biserica Neagră. Cele două reliefuri îl prezintă pe Honterus în două ipostaze obişnuite ale activităţii sale: relieful vestic îl arată pe umanist în tipografia sa, unde s-au realizat primele tipărituri în anul 1539. Relieful estic îl prezintă pe preotul Honterus împărtăşind un bolnav. Faptul că aceste replici au putut fi realizate nu înseamnă pentru Parohia noastră doar simpla refacere a statuii vandalizate ci şi o acţiune de suflet, deoarece din prima jumătate a secolului al XX-lea Parohia poartă şi al doilea nume, „Honterusgemeinde” după reformatorul braşovean.
Concertele din Biserica Neagră vor închide.
Ultima zi a festivalului, duminică 17 octombrie, este rezervată concertelor la Biserica Neagră:recitalul de orgă şi percuţie de la ora 12:00 şi concertul vocal-simfonic de închidere ce va începe la ora 17:00.
La orele prânzului orga Buchholz va fi acompaniată de sunetele de tobă în ceea ce se doreşte a fi întrepătrunderea spiritualităţii cu ritmul vieţii pământeşti, în interpretarea Amaliei Goje (orgă) şi a lui Adorjáni Tamás (percuţie). Cu această ocazie va putea fi ascultată, în primă audiţie, lucrarea „Coincidentia oppositorum” a tânărului compozitor braşovean Gabriel Mălăncioiu, pe care acesta o dedică oraşului Braşov cu ocazia împlinirii a 775 de ani de la atestarea documentară.
Concertul ce va închide această a VIII-a ediţie a festivalului Musica Coronensis va reprezenta o premieră pentru oraşul nostru fiind primul concert vocal-simfonic cu instrumente istorice, specifice perioadei baroc a muzicii, la Braşov. De asemenea Cantata „Wachet auf, ruft uns die Stimme” a lui J. S. Bach va fi readusă în faţa publicului braşovean după prima sa audiţie din anul 1907. Aceasta a fost prima cantată de Bach interpretată în Biserica Neagră sub bagheta cantorului Rudolf Lassel. Organistul Hans Eckart Schlandt va interpreta prima parte din Simfonia nr.2 de Paul Richter, pe care personal a transpus-o pentru orgă după o schiţă a compozitorului. Finalul concertului şi a festivalului în acelaşi timp se va produce odată cu acordurile finale ale „Gloriei” de A. Vivaldi, sub conducerea muzicală a dirijorului Steffen Schlandt.
Preţul biletelor la cele două concerte vor fi: 6 lei (3 lei cu reducere pentru elevi, studenţi, pensionari) la concertul de la ora 12:00 şi 10 lei (5 lei cu reducere) la concertul de la ora 17:00.
Ziua cu cele mai multe evenimente la.
Sâmbătă, 16 octombrie, va fi ziua în care organizatorii festivalului Musica Coronensis au pregătit pentru publicul braşovean patru evenimente muzicale la care acesta are acces gratuit: două concerte camerale, o proiecţie de film şi festivitatea inaugurării noului ceas din turnul Casei Sfatului.
Ziua a treia a festivalului va fi deschisă de matineul muzical de la ora 10:00, la Muzeul Civilizaţiei Urbane Braşov, susţinut de Cvartetul Gaudeamus al Filarmonicii Braşov. Cei patru muzicieni braşoveni vor interpreta Cvartetul nr.3 în fa major de Dmitri Şostakovici şi Cvartetul nr.3 în mi major de Paul Richter.
De la ora 12:00 în Piaţa Sfatului va răsuna muzica suflătorilor din turnul Casei Sfatului, ce vor anunţa inaugurarea oficială a ceasului ce va repune în funcţiune totală cel mai vechi clopot din Braşov. După acest moment festiv cei prezenţi în Piaţa Sfatului vor putea asista la reprezentaţia Muzeului „Casa Mureşenilor” a Dansului de societate Romana – dans istoric reconstituit în cadrul unui proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Român, coregraf: Nermina Damian.
Centrul Cultural Reduta va găzdui premiera braşoveană a filmului documentar “Concert la Biserica Neagră” în regia lui Radu Gabrea, care va fi prezent cu această ocazie la Braşov. Filmul doreşte să dezvăluie şi să reunească frumuseţea şi bogăţia detaliilor arhitectonice ale orgii Buchholz a Bisericii Negre cu vechile valori muzicale plămădite chiar în preajma ei sau în ţinuturile învecinate.
Seara muzicală cu membrii familiei Manoleanu, ce va începe la ora 19:00 în Sala Festivă a Bisericii Negre (Piaţa Sfatului nr.18), va încheia această zi plină a festivalului. Remus şi Roman Manoleanu vor interpreta la pian mai multe opusuri de Frederic Chopin, iar soprana Bianca Manoleanu va completa programul cu mai multe lieduri de Paul Richter şi Tudor Ciortea.
Musica Coronensis. 14 – 17 octombrie 2010.
Începând cu 14 octombire şi până în 17 octombrie 2010 se va desfăşura la Braşov cea de-a VIII-a ediţie a festivalului Musica Coronensis , organizată de Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C. A. din România şi Ambasada Germaniei la Bucureşti.
Ediţia din acest an va fi deschisă de concertul simfonic al Filarmonicii Braşov în cadrul căruia va fi interpretat, în primă audiţie absolută, Concertul pentru violoncel şi orchestră în la minor al compozitorului braşovean Paul Richter. În următoarele două zile cei interesaţi vor putea participa la trei concerte camerale şi o proiecţie de film ce vor avea loc în diferite locaţii din oraş: Centrul Cultural Reduta, Muzeul Civilizaţiei Urbane sau Sala Festivă a Bisericii Negre. Sâmbătă, 16 octombrie, va avea loc în Piaţa Sfatului inaugurarea noului ceas din turnul Casei Sfatului ce va repune în funcţiune totală cel mai vechi clopot din oraş (1690). Ultima zi va aduce două concerte în Biserica Neagră: la ora prânzului un recital de orgă şi percuţie, iar spre seară concertul vocal-simfonic de închidere, ce va reprezenta o altă premieră fiind primul concert vocal-simfonic cu instrumente istorice în Braşov.
Organizatorii îi aşteaptă cu bucurie la festivalul Musica Coronensis pe toţi braşovenii dornici de a redescoperi valorile muzicale locale.
Programul complet al manifestărilor poate fi accesat de pe pagina oficială a festivalului: musica. coronensis. ro sau poate fi procurat gratuit la oricare dintre concertele ce vor avea loc.
Diletto Musicale 2010 a ajuns la final.
Concertul de închidere al festivalului Diletto Musicale, ediţia a XII-a, va avea loc duminică, 29 august, cu începere de la ora 17, în biserica cetăţii Prejmer. Arii şi piese religioase instrumentale vor putea fi auzite în finalul ediţiei din acest an în interpretarea sopranei Cristina Radu, violonistei Lucia Neagoe, a violoncelistului Ştefan Neagoe şi a organistului Steffen Schlandt.
Programul şi protagoniştii anunţaţi pe afişul şi comunicatele anterioare au fost schimbaţi din cauza unor probleme de sănătate ale artiştilor din Italia. Astfel, patru muzicieni braşoveni vor concerta duminică şi vor prezenta un program cu un repertoriu se întinde peste cinci secole şi include opere de H. Purcell, C. Monteverdi, A. Vivaldi, W. A. Mozart, C. Gounod, C. Franck, G. Mahler şi N. Bretan.
Prin acest concert se încheie stagiunea cu cel mai numeros public din cele doisprezece de până acum. Cei care nu au reuşit să ajungă în acest an la festivalul Diletto Musicale din Prejmer au posibilitatea de a vedea poze de la concertele ediţiei a XII-a pe site-ul diletto-musicale. ro, organizatorii lansând deja invitaţia tuturor doritorilor pentru anul viitor.
Duo de chitară în cetatea Prejmer.
Penultimul concert al celei de-a XII-a ediţii a festivalului Diletto Musicale se va desfăşura duminică, 22 august, de la ora 17:00, în compania chitariştilor Olivia Iancu şi Claudiu Lobonţ.
Cei doi muzicieni au pregătit pentru publicul ce se va găsi în biserica cetăţii Prejmer o oră de muzică italiană şi spaniolă. Astfel, se vor auzi acorduri din lucrările: „Ecco la primavera“ (Francesco Landini), Tonadilla (Joaquin Rodrigo), Variazioni concertanti, op.130 (Mauro Giuliani) şi Sonatele k33, k429, k203 (Domenico Scarlatti).
Duo-ul format din Olivia Iancu şi Claudiu Lobonţ a luat fiinţă în anul 2007, an în care cei doi au absolvit cursurile clasei de chitară a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. De atunci au susţinut în această formulă recitaluri în: Bucureşti (Ateneul Român – „Confluenţa artelor”, Palatul Şuţu – stagiunea „Iosif Sava”, Biblioteca Naţională – „Estivalul de Chitară”, Muzeul Naţional de Artă – „Noaptea Muzeelor”), Târgu Jiu – concert cu orchestra „Lyra Gorjului”, Deva – Festivalul „Toamna Muzicală Hunedoreană”, Sighişoara – „Festivalul Medieval”, Miercurea Ciuc – „Festivalul de Muzică Veche”. Cei doi se reîntorc la Prejmer unde au mai concertat la ediţia din anul 2008 a festivalului.
Cantate Domino la Diletto Musicale.
Ediţia 2010 a Festivalului Diletto Musicale de la Prejmer continuă cu un concert ce va fi susţinut duminică, 15 august, de la ora 17:00, de ansamblul Cantate Domino din Sibiu.
Programul concertului va fi structurat pe două axe muzicale: lucrări din perioada baroc şi opere ale compozitorilor romantici. În prima parte a concertului se vor interpreta, din nava principală a bisericii, compoziţii pentru doi violoncei, orgă şi oboi solo ce aparţin compozitorilor Jean Baptiste Barrière, Johann Pachelbel şi Antonio Vivaldi. În cea de-a doua parte punctul de interes se va muta înspre tribuna de vest şi orga mare (Prause, 1799) de unde se vor interpreta piese pentru diferite distribuţii: orgă solo, doi violoncei, violoncel şi orgă sau oboi şi doi violoncei, ale unor compozitori precum Felix Mendelssohn-Bartholdy, Waldemar Von Baussnern sau Johann Leopold Bella.
Activitatea ansamblului Cantate Domino este strâns legată de Prejmer şi de festivalul Diletto Musicale: organista Ursula Philippi este originară din Prejmer, iar ansamblul a participat la majoritatea ediţiilor de până acum. Cantate Domino este compus din trei membri ai familiei Philippi: Ursula (orgă), Kurt (violoncel) şi Klaus (oboi), celor trei alăturându-se pentru acest concert violoncelista Ilse L. Herbert.
Concert baroc în compania ansamblului Quartetto Brassovia.
Al doilea concert din cadrul festivalului Diletto Musicale, ediţia 2010, îi va avea ca protagonişti pe membrii ansamblului Quartetto Brassovia. Duminică 8 august, începând cu ora 17:00, biserica cetăţii Prejmer va găzdui muzica sec. XVII – XVIII.
Pentru acest concert cei patru muzicieni au pregătit un program ce include lucrări pentru diferite distribuţii ale unor compozitori din Italia, Franţa, Olanda sau Anglia. Astfel, opere compuse de Biagio Marini, Francois Couperin, Jan Pieterszoon Sweelinck, Marin Marais, Arcangelo Corelli, Henry Purcell, Andrea Falconiero sau Tarquinio Merula vor putea fi audiate în concertul de duminică.
Quartetto Brassovia, format din violonista Roxana Curtgeafar, oboistul Emin Curtgeafar, violoncelista Alexandra Enache şi clavecinistul Paul Cristian a luat fiinţă din dorinţa şi bucuria de a cânta muzică veche. În luna mai 2009, a participat la prima ediţie a concursului de muzică barocă “La Stravaganza”, Cluj-Napoca, unde a obţinut premiul III. Membrii formaţiei au participat la cursurile de măiestrie din cadrul Universităţii de Vară de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc sub îndrumarea lui Ulrike Titze şi Guido Titze. Quartetto Brassovia a susţinut concerte la Braşov şi Cisnădioara, fiind implicat în diferite proiecte muzicale în ţară, în decoruri medievale.
Concerte de orgă la patru mâini în Ghimbav şi Hălchiu.
Seria manifestărilor muzicale în biserici evanghelice din Ţara Bârsei continuă cu două concerte de orgă. Vineri, 6 august, la biserica fortificată Ghimbav şi sâmbătă, 7 august, la biserica evanghelică din Hălchiu, cu începere de la ora 18:00, publicul are ocazia de a asculta cele două intrumente istorice restaurate de curând.
Cei doi organişti, Ilse Maria Reich şi Ernst Heinrich Chrestel (Germania), vor interpreta un program ce va cuprinde lucrări şi aranjamente pentru orgă la patru mâini ale compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart (W. Andrae), Samuel Wesley, Adolf Friedrich Hesse şi Leberecht Baumert.
Născută în 1944 la Sibiu, Ilse Maria Reich a făcut parte din elita de virtuoşi de orgă a României pâna la emigrarea ei în Germania în anul 1988. Concertele la Ateneul şi Radiodifuziunea din Bucuresti, turneele prin ţări europene, participarea la festivaluri şi saptamâni de orgă internaţionale au făcut-o cunoscută în ţară şi peste hotare. Ernst Heinrich Chrestel a studiat la Düsseldorf şi Köln la clasa profesorilor Almut Rössler şi Wolfgang Stockmeier, începând încă din timpul studiilor colaborarea muzicală cu sora sa, Ilse Maria. Din 2006 au reluat colaborarea susţinând concerte pentru orgă la patru mâini în Germania şi România.
Cu ocazia acestor concerte cei prezenţi au oportunitatea de a vizita cele două biserici, intrând astfel în contact cu istoria acestor locuri. În luna august vor mai avea loc încă trei concerte la Ghimbav şi Hălchiu în 21, 23 şi 31 august, manifestări incluse în aceeaşi serie.
Intrarea la ambele concerte este liberă.
Concertul de deschidere a festivalului Diletto Musicale.
Duminică, 1 august, în biserica cetăţii Prejmer vor răsuna primele acorduri din cadrul Festivalului Diletto Musicale, ediţia a XII-a. Jugendbachchor (Corul de Tineret Bach), cvartetul Gaudeamus şi invitaţii lor, sub conducerea muzicală a dirijorului Steffen Schlandt, vor deschide stagiunea 2010 prin concertul ce va începe la ora 17:00.
Concertul inaugural va sta sub semnul aniversării a patru sute de ani de la scrierea Misei „Vespro della Beata Vergine”(1610) a compozitorului Claudio Monteverdi, din care se vor interpreta trei părţi. Giovanni Gabrieli şi Heinrich Schütz vor fi ceilalţi doi reprezentanţi ai muzicii vechi ale căror compoziţii vor face parte din program. Acompaniat de orga mare corul va interpreta două piese: „Credo” – din Misa în re major, de Antonin Dvořák şi “Veni Jesu” a aniversatului Luigi Cherubini (*250). Muzica baroc va fi prezentă prin lucrările compozitorilor Antonio Vivaldi – „Concerto per Oboe et archi” şi Johann Sebastian Bach – Corul de început a cantatei „Erfreut euch, ihr Herzen”.
Astfel publicul prezent în biserica cetăţii Prejmer va putea audia piese acapella, instrumentale şi vocal-instrumentale ce acoperă o perioadă de cinci secole, în acustica deosebită a vechiului lăcaş. La finalul concertului doritorii pot achiziţiona albumul „Muzica în Ţara Bârsei: Prejmer”, ce conţine înregistrări de la concertele ediţiilor precedente.
Jugendbachchor, sau Corul de Tineret Bach al Bisericii Negre, s-a format în anul 1993 la iniţiativa dirijorului de atunci Eckart Schlandt şi este ansamblul ce a participat la toate ediţiile de până acum ale festivalului. Din anul 2004 el este condus de dirijorul Steffen Schlandt, alături de care a susţinut numeroase concerte în ţară şi străinătate, relizând un material audio („Lobsinget Gott, dem Herrn”) şi unul video („Jugendbachchor in concert”). Multe din concertele corului susţin activitatea de restaurare a orgilor istorice din Transilvania, prin strângerea de fonduri.
A XII-a ediţie a festivalului Diletto Musicale.
Începând cu 1 august biserica cetăţii fortificate din Prejmer va găzdui cea de-a XII-a ediţie a festivalului „Diletto Musicale”. În fiecare dumincă, începând cu ora 17:00, Biserica Evanghelică C. A. din Prejmer, împreună cu Ambasada Germaniei la Bucureşti şi Fundaţia „Siebenbürgisch-Sächsische Stiftung“, îi aşteptă pe toţi cei doritori la cele cinci concerte din cadrul festivalului.
Ediţia din acest an aduce în faţa publicului o ofertă muzicală diversificată ce se întinde de la piese pentru duo instrumental (orgă şi saxofon, două chitări), cvartet de coarde, până la lucrări vocal-instrumentale (solo, cor şi ansamblu cameral). Compozitorii şi operele pentru care anul 2010 este unul jubiliar se vor regăsi în programul concertelor ediţiei a XII-a: Robert Schumann (*200), „Vespro della Beata Vergine” (Claudio Monteverdi) – 400 de ani de la scriere. Corul de tineret „Bach” şi Cvartetul Gaudeamus (Braşov), Quartetto Brassovia, Cantate Domino (Sibiu), Olivia Iancu şi Claudiu Lobonţ (Bucureşti), Luca Massaglia şi Isabella Stabio (Italia), sunt artiştii care în luna august vor face din biserica cetăţii fortificate Prejmer centrul muzicii de cameră sacre din Ţara Bârsei.
Diletto Musicale este unul dintre cele mai populare festivaluri de muzică clasică din perioada verii în Transilvania şi cu siguranţă cel mai important festival rural de acest gen din judeţul Braşov, reunind artişti din ţară (Braşov, Sibiu, Cluj, Bucureşti, Harghita) dar şi din străinătate (Italia, Germania, Elveţia). Din anul 1999 au avut loc 11 ediţii cu peste 50 de concerte. În ultimii ani media de participare a fost de cca. 80-100 persoane per concert, intrarea liberă fiind un semn al invitaţiei adresate tuturor.
La finalul fiecărui concert, conform tradiţiei, spectatorii şi muzicienii au ocazia de a schimba impresii la un pahar de suc de corcoduşe sau must de mere ce va fi servit în curtea bisericii.
Jugendkantorei Frankfurt în concert la Biserica Neagră.
Corul Jugendkantorei din Frankfurt (Oder) va concerta luni, 12 iulie 2010, la Biserica Neagră. Cu această ocazie Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C. A. din România îi invită pe toţi cei dornici la concertul ce va începe la ora 18:00.
Cei aproximativ 50 de tineri, acompaniaţi de un ansamblu de coarde, vor interpreta, sub conducerea muzicală a cantorului Stephan Hardt, piese sacre clasice şi moderne – a unor compozitori ca Heinrich Schütz sau John Rutter – precum şi lucrări gospel. Concertul de la Biserica Neagră face parte din turneul pe care corul îl desfăşoară în Ungaria şi România.
Jugendkantorei este un cor ecumenic (membrii sunt evanghelici şi catolici) format din copii şi tineri ce activează în diferite biserici din oraşul Frankfurt (Oder). În ultimii ani a concertat în Franţa, Cehia, Suedia, Anglia, Polonia, Elveţia, Olanda şi SUA, primind recenzii bune în presă pentru educaţia muzicală, siguranţa stilului, intonaţia şi omogenitatea corului.
Biletul de intrare costă 6 lei.
Stagiunea concertelor estivale de orgă la Biserica Neagră.
A 58-a stagiune a concertelor estivale de orgă de la Biserica Neagră va fi deschisă marţi, 1 iunie 2010, prin concertul inaugural ce se va desfăşura începând cu ora 18:00.
Pentru concertul de deschidere a stagiunii din acest an cei doi organişti ai Bisericii Negre – Hans Eckart şi Steffen Markus Schlandt – au pregătit următorul program: J. S. Bach – Preludiu şi Fugă în re Major, Preludiu de coral; J. M. Dreyer – Sonata în sol Major, concertul fiind încheiat de binecunoscuta lucrare Toccata şi Fuga în re minor a lui J. S. Bach. Piesele vor fi interpretate atât la orga Buchholz (de pe tribuna de vest) cât şi la orga Hesse (din corul bisericii).
Continuând tradiţia concertelor estivale de orgă ce datează din anul 1953, Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C. A. din România propune publicului braşovean şi turiştilor un număr de 35 de concerte ce vor avea loc în perioada 1 iunie – 28 septembrie. Programul concertelor păstrează formatul ultimilor ani: în fiecare marţi, de la ora 18:00 – pentru lunile iunie şi septembrie, şi în fiecare marţi, joi şi sâmbătă, de la aceeaşi oră – pentru lunile iulie şi august.
Concertele durează 30 de minute, iar biletul de intrare este de 6 lei. Începând cu acest an 2 lei din fiecare bilet vândut vor merge direct într-un fond ce are ca scop susţinerea activităţii de restaurare a orgilor istorice.
Ghimbavul cultural: concert de orgă şi oboi la Biserica Evanghelică.
Biserica Evanghelică C. A. Ghimbav aduce în faţa publicului un concert special de orgă şi oboi ce va avea loc duminică, 30 mai, cu începere de la ora 17:00, în biserica-cetate din oraş.
Timp de o oră oboistul Emin Curtgeafar şi organistul Steffen Schlandt vor umple incinta bisericii de acordurile muzicii unor compozitori consacraţi precum J. S. Bach, A. Vivaldi, F. X. Schnitzer, W. A. Mozart, R. Schumann, F. Mendelssohn, dar şi a compozitorului şi cantorului braşovean Martin Schneider care s-a născut la Ghimbav. Din compoziţiile acestuia se vor interpreta mai multe corale, Sonata în do major şi Fuga în do major.
Acest concert face parte dintr-o serie de concerte ce vor avea loc la bisericile evanghelice din Ţara Bârsei, prin care se doreşte punerea în valoare a patrimoniului reprezentat de orgile istorice ce se găsesc pe acest teritoriu. La concertul din Ghimbav publicul prezent va putea asculta sonoritatea orgii construite în anul 1786 de Johann Prause şi extinse în anul 1848 constructorul braşovean Carl Schneider (ucenic al lui C. A. Buchholz, cel care a construit orga mare a Bisericii Negre). În lunile iulie şi august biserica din Ghimbav va mai găzdui şi alte concerte din cadrul acestei serii.
Intrarea la concert este liberă.
Biserica Neagră se alătură acţiunii „Braşovul citeşte”
Din dorinţa de a răspunde invitaţiei publice a organizatorilor Lecturilor Urbane Braşov, Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C. A. din România a donat 50 de cărţi ca semn al sprijinirii acestei acţiuni.
Honterusgemeinde estenumele în limba germană al Parohiei, după numele primului preot evanghelic ce a slujit la Biserica Neagră. Parohia a considerat că, în calitatea sa de reprezentant peste timp al teologului şi umanistului Johannes Honterus, implicarea în astfel de acţiuni reprezintă o continuare a activităţii de promovare a cărţii în oraşul nostru pe care editorul şi tipograful braşovean a început-o în timpul Renaşterii. Astfel 50 de exemplare a trei cărţi din ciclul „Caietele Corona”, ale istoricului braşovean Gernot Nussbächer, vor fi la dispoziţia organizatorilor pentru a fi împărţite celor ce se vor găsi duminică, 18 aprilie, la ora 13:00 în Piaţa Sfatului.
Proiectul „Lecturi urbane” a luat naştere la iniţiativa civika. ro şi presupune promovarea cititului în spaţiile publice şi mijloacele de transport în comun, dar mai ales actul cititului în general. Participanţii la eveniment vor încerca să le amintească oamenilor importanţa lecturii şi vor dărui cărţi persoanelor prezente, încurajându-i să citească.
Recital şi lansare de carte a pianistului Remus Manoleanu.
Sala Festivă a Bisericii Evanghelice C. A. din România, Parohia Braşov, din Piaţa Sfatului nr. 18 va găzdui miercuri, 14 aprilie, la ora 19:00, un recital cu muzică de Ludwig van Beethoven susţinut de pianistul Remus Manoleanu din Bucureşti.
Programul recitalului va cuprinde trei sonate ale marelui compozitor german: Sonata No.7 in Re Major, Op.10, No.3, Sonata No. 27 in Mi minor, Op. 90 şi Sonata No. 23 in Fa minor, Op. 57, „Appassionata”. Acest recital este o nouă ocazie pentru publicul braşovean de a-l asculta pe pianistul bucureştean după numeroasele apariţii ale sale din trecut în cadrul Festivalul „Musica Coronensis”.
La sfârşitul recitalului domnul conf. dr. Manoleanu îşi va lansa cele două cărţi ale sale „Muzica sub semn ludic” şi „Paradigme ludice în muzica românească”. După ce a lansat aceste volume în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Baia Mare şi Satu Mare, autorul a dorit ca şi Braşovul să se numere printre oraşele care iau contact cu lucrările sale. Cărţile sunt tipărite la Editura Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, cei interesaţi având posibilitatea de a achiziţiona aceste volume.
Intrarea la recital este liberă.
Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C. A. din România doreşte să transmită bucuria Învierii Mântuitorului tuturor celor care duminică, 4 aprilie 2010, vor împărtăşi acelaşi sentiment creştin. Concertul care va începe la ora 17:00 în Biserica Neagră va fi manifestarea prin muzica lui J. S. Bach a buneivestiri că „Hristos a înviat!”.
Corul „Bach” al Bisericii Negre, împreună cu soliştii Erika Mocanu-Prezsmer (sopran), Zsolt Szilagyi (tenor), Dan Popescu (bas) acompaniaţi de instrumentişti ai Filarmonicii Braşov vor interpreta „Gloria” din Misa în si minor şi Cantata de Paşte „Erfreut euch, ihr Herzen” („Bucuraţi-vă, creştini”) ale compozitorului Johann Sebastian Bach. Conducerea muzicală a concertului, care va reprezenta şi premiera braşoveană a acestei Cantate de Paşte, îi aparţine dirijorului şi organistului Steffen Schlandt.
Concertul din ziua Învierii reprezintă şi o continuitate în ceea ce priveşte muzica pascală cântată în Biserica Neagră. Tradiţia de peste 75 de ani, prin care muzica lui Bach pentru perioada Patimilor şi a Învierii a putut fi ascultată în biserica simbol a Braşovului, se va respecta şi anul acesta prin concertul de duminică.
Prin acest concert se încheie şi săptămâna muzicală „Moartea şi Învierea Domnului. Itinerar muzical în biserici braşovene”, desfăşurată în cadrul manifestărilor dedicate anului aniversar „Braşov 775”.
Preţul biletului de intrare va fi 10 lei şi 5 lei cu reducere (elevi, studenţi şi pensionari), iar acestea vor putea fi procurate de la intrarea în Biserica Neagră cu o jumătate de oră înaintea concertului.
Moartea şi Învierea Domnului. Itinerar muzical în biserici braşovene.
În cadrul manifestărilor anului aniversar „Braşov 775” va avea loc săptămâna muzicală intitulată „Moartea şi Învierea Domnului. Itinerar muzical în biserici braşovene”. Ca partener al acestui eveniment, Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C. A. din România, vă invită să luaţi parte la cele patru concerte dedicate morţii şi învierii Mântuitorului, ce vor avea loc în perioada 29 martie – 4 aprilie 2010.
Din dorinţa de a marca această sărbătoare a creştinismului, care în acest an va fi în aceeaşi perioadă atât pentru catolici şi protestanţi cât şi pentru ortodocşi, Biserica Evanghelică C. A. din România, Parohia Braşov, Parohia Reformată şi Biserica Ortodoxă Sf. Nicolae şi-au unit forţele alături de Filarmonica Braşov pentru a aduce în faţa publicului braşovean muzica Paştelui.
La începutul Săptămânii Mari a Paştelui corurile Melos şi Concentus ale Centrului Cultural Reduta vor susţine la biserica Sf. Nicolae din Piaţa Unirii un concert coral cu titlul „Ziua Învierii”. Concertul, condus de către dirijorii Elena Criveanu şi Marius Modiga va avea loc luni, 29 martie, cu începere de la ora 18:00, intrarea fiind liberă.
Marţi, 30 martie, ora 19:00, Biserica Reformată (de lângă Inspectoratul Judeţean Braşov) va găzdui cel de-al doilea concert al săptămânii ce va fi susţinut de către Corul Facultăţii de Muzică a Univerităţii „Transilvania” Braşov. Programul va conţine lucrarea „Stabat Mater” de G. B. Pergolesi şi proiecţia video a unor tablouri celebre având ca temă răstignirea lui Iisus. Conducerea muzicală îi va aparţine dirijorului Ciprian Ţuţu, iar intrarea la acest concert este de asemenea liberă.
Ultimele două concerte ale săptămânii vor fi găzduite de Biserica Neagră în zilele de 1 şi 4 aprilie. În Joia Mare, la ora 20:00, Filarmonica Braşov, alături de corul ASTRA şi soliştii Claudia Pop (sopran) şi Gheorghe Roşu (bas) vor interpreta Requiem-ul de Gabriel Fauré, sub bagheta dirijorului Florentin Mihăescu. Preţul biletului de intrare va fi 20 lei şi 10 lei cu reducere, iar acestea vor putea fi procurate la intrarea în Biserica Neagră cu o oră înaintea concertului sau de la sediul Filarmonicii Braşov.
Itinerarul muzical se va încheia pe 4 aprilie prin concertul corului Bach al Bisericii Negre, acompaniat de instrumentişti ai Filarmonicii Braşov sub conducerea lui Steffen Schlandt, concert ce va sta sub titlul „Bucuraţi-vă, creştini!”. De la ora 17:00 publicul va putea asculta „Gloria” din Misa în si minor şi Cantata de Paşte „Erfreut euch, ihr Herzen” de J. S. Bach. Soliştii vor fi: Erika Mocanu-Prezsmer, Zsolt Szilagyi şi Dan Popescu. Preţul biletului de intrare va fi 10 lei şi 5 lei cu reducere, iar acestea vor putea fi procurate la intrarea în Biserica Neagră cu o jumătate de oră înaintea concertului.
Noi tarife la biletul de intrare în Biserica Neagră.
Parohia Evanghelică C. A. Braşov anunţă modificarea preţurilor la biletul de intrare în Biserica Neagră, începând cu data de 1 martie 2010.
În urma şedinţei Presbiteriului Parohiei, din data de 22 ianuarie 2010, s-au stabilit noile tarife pentru biletul de vizitare al Bisericii Negre cât şi pentru biletul la concertele estivale de orgă. Astfel, de la 1 martie 2010, tarifele vor fi următoarele:
Adulţi: 6 lei Studenţi (cu legitimaţie): 3 lei Copii: 2 lei Bilet concert de orgă: 6 lei.
Fondurile pentru Clopotul din Casa Sfatului au fost colectate.
Cu sprijinul VELUX, clopotul din Casa Sfatului, simbol al oraşului Braşov, va fi repus in functiune.
În cadrul proiectului „Pentru clopotul nostru”, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Biserica Evanghelică C. A. Braşov au organizat la sfârşitul anului trecut o serie de evenimente culturale menite să adune fondurile necesare reabilitării clopotului din Casa Sfatului, monument istoric din centrul oraşului Brasov.
În urma concertelor, organizatorii au reuşit să strângă suma de 1570 lei, bani donaţi de spectatori, reprezentând o mică parte din suma necesară pentru repararea mecanismului care leagă clopotul de ceasul din turnul Casei Sfatului.
Din dorinţa de a sprijini acest proiect compania VELUX a decis să ofere o sumă importantă de bani necesară, pentru ca cel mai vechi clopot din oraşul Brasov să se audă din nou după aproape 50 de ani de tăcere.
Steffen Schlandt, organistul Bisericii Negre, iniţiatorul proiectului de reabilitare a clopotului Casei Sfatului, a declarat: “Am demarat acest proiect pentru a oferi braşovenilor un sunet nou, prezent, de fapt, de 320 de ani în inima oraşului. Ne-a bucurat implicarea oamenilor şi a autorităţiilor iar ajutorul VELUX va acoperi costurile necesare refacerii mecanismului clopotului”.
Cătălina Raţiu, Strategic Manager VELUX Romania, explică implicarea companiei: „Încercăm să fim o companie model în tot ceea ce facem. Una dintre dorinţele noastre este să sprijinim renovarea clădirilor istorice din Braşov. Dacă facem eforturi susţinute în acest sens avem şansa ca oraşul nostru să fie asemenea oraşelor istorice europene renovate. Aceasta este o prima iniţiativă dar vom continua susţinând sau punând bazele unor astfel de proiecte.”
Între timp lucrările de amenajare a locului unde este montat clopotul au crescut în volum, datorită lucrărilor adiacente pentru repararea scărilor interioare, salubrizarea turnului şi a altor lucrări de renovare. Consiliul Judeţean Braşov va prelua în buget acoperirea tuturor costurilor până la finalizarea lucrării.
În anul 2010, Braşovul va sărbători 775 de ani de la atestarea documentară (în anul 1235). Cu acest prilej clopotul se va auzi din nou în inima oraşului.
Prin produsele inventate şi dezvoltate de mai bine de 65 de ani, compania VELUX contribuie la îmbunătăţirea climatului interior al spaţiilor de locuit, aducând lumina naturală şi aerul proaspăt în interiorul mansardei. VELUX produce o gamă largă de ferestre de mansardă, potrivite atât acoperişurilor înclinate cât şi celor tip terasă, jaluzele, rulouri interioare şi parasolare, produse de instalare, dispozitive de comandă şi control. Grupul VELUX deţine fabrici în 11 ţări şi companii de vânzări în 40 de ţări şi reprezintă, la nivel mondial, unul dintre cele mai puternice nume din sectorul materialelor de construcţii, ale cărui produse sunt vândute peste tot în lume. Grupul VELUX are aproximativ 10.000 de angajaţi şi este proprietatea VKR Holding A/S, companie cu raspundere limitată deţinută de către familia fondatoare şi fundaţii. Grupul VELUX este prezent în România din 1997, prin intermediul companiei proprii, VELUX România S. R.L. Pentru detalii vizitaţi velux. ro şi velux.
Concert la cumpăna dintre ani.
Concert dedicat anului jubiliar “Braşov, 775 de ani de la atestare” (1235 – 2010)
Parohia Evanghelică C. A. Braşov vă invită la deja tradiţionalul concert „La cumpăna dintre ani” ce va avea loc joi, 31 decembrie 2009, cu începere de la ora 12:00, în Biserica Negră.
Toţi cei care doresc să petreacă o oră din ultima zi a anului 2009 în Biserica Neagră vor avea ocazia să asculte lucrări pentru orgă, vioară, trombon şi cor ale compozitorilor: R. Schumann, F. Chopin, P. I. Ceaikovsky, J. S. Bach şi G. F.Händel. Vor interpreta: Andreas Philippi (trombon), Valentin Jeinov (vioară), Jugendbachchor (Corul de Tineret Bach al Bisericii Negre), Eckart şi Steffen Schlandt (orgă).
Încă de la prima ediţie, din 1999, a concertelor „La cumpăna dintre ani” scopul organizatorilor a fost acela de a sprijini financiar lucrările de restaurare ale unor orgi din zona Braşovului. Până în acest moment instrumentele istorice din Biserica Neagră, Feldioara, Râşnov, Ticuşu Vechi au beneficiat de acest sprijin. Fondurile ce se vor strânge în acest an vor avea ca destinaţie orga din Rupea, una dintre cele mai vechi orgi din România, care se află în momentul de faţă pentru depozitare în Biserica Neagră.
Biletul de intrare la aces concert este de 10 lei, studenţii, elevii şi pensionarii plătind un bilet de 5 lei.
Concert de Advent în compania Jugendbachchor.
Jugendbachchor (Corul de Tieret Bach al Bisericii Negre) vă invită duminică, 20 decembrie, cu începere de la ora 18:30, la concertul de Advent ce va avea loc în Biserica Reformată de pe strada C-tin Brâncoveanu nr. 40 (lângă Facultatea de Muzică Braşov).
În ultima duminică dinaintea Crăciunului coriştii şi invitaţii lor doresc să aducă în inima celor prezenţi atmosfera sărbătorii prin colindele germane, româneşti, maghiare, franceze şi engleze pe care le vor interpreta. Se vor putea auzi lucrări vocale, instrumentale şi vocal-instrumentale ale unor compozitori precum J. S. Bach, C. Saint-Saens, Z. Gardonyi, T. Jarda, M. Gulbin sau P. I. Ceaikovski. Conducerea muzicală îi va aparţine dirijorului Steffen Schlandt, care îi va acompania la orgă pe soliştii Vari Orsolya (sopran), Andreas Philippi (trombon) şi Valentin Jeinov (vioară).
Intrarea la concert este liberă.
Rezultatele acţiunii „Pentru clopotul nostru!”
În urma celor două concerte organizate de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Parohia Evanghelică C. A. Braşov, destinate repunerii în funcţiune a clopotului din turnul Casei Sfatului, s-a colectat suma de 766 de lei ce s-a adăugat sumei strânse în cadrul festivalului „Musica Coronensis”.
Organizatorii doresc să mulţumească celor aproximativ 180 de persoane prezente la cele două concerte pentru donaţiile făcute. Astfel s-a ajuns la suma de 1570 de lei în contul destinat reparării mecanismului ce leagă clopotul de ceasul din turnul Casei Sfatului. Această sumă reprezintă doar 22% din totalul sumei de 7000 de lei ce este necesară pentru reparaţii.
La această sumă se adaugă şi costurile lucrărilor adiacente din turn cum ar fi repararea scărilor interioare, salubrizarea turnului şi montarea unor plase împotriva porumbeilor. De aceea organizatorii doresc să facă un apel către firmele braşovene care ar putea suţine aceste lucrări prin materiale sau oameni calificaţi.
Anul acesta, după aproape 50 de ani de tăcere, cel mai vechi clopot din Braşov a putut fi auzit în două ocazii în lunile octombrie şi decembrie. În 2010, când oraşul nostru va împlini 775 de ani de la atestare, dorim ca acest clopot să îşi reia activitatea sa zilnică în slujba braşovenilor.
Reamintim că donaţiile se pot face în continuare în contul deschis la Raiffeisen Bank, agenţia Braşov, Piaţa Sfatului, cod IBAN RO66RZBR0000060004749489, cu menţiunea „Musica Coronensis”.
Jugendbachchor concertează în premieră la Turnul Alb.
Braşov, 30 noiembrie – Jugendbachchor (Corul de Tineret Bach al Bisericii Negre) va cânta miercuri, 2 decembrie, de la ora 19:00, la Turnul Alb în cel de-al doilea concert din seria de manifestări ce stau sub titlul „Pentru clopotul nostru!”. Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Biserica Evanghelică C. A. Braşov sunt cele două instituţii care organizează acest concert cu scopul strângerii de fonduri pentru repunerea în funcţiune a celui mai vechi clopot din Braşov.
Cei 20 de corişti vor interpreta colinde din Transilvania, alături de piese ale unor compozitori internaţionali dedicate timpului aşteptării Mântuitorului. Publicul prezent pentru prima dată în Turnul Alb la un concert va avea ocazia să asculte şi lucrări ale compozitorilor braşoveni Rudolf Lassel, Paul Richter sau Dan Pavelescu.
Intrarea la acest concert este liberă, cei prezenţi putând face donaţii la sfârşitul concertului pentru clopotul din turnul Casei Sfatului. Toţi cei care doresc să aducă o contribuţie financiară la repararea mecanismului din turn pot face o donaţie în contul deschis la Raiffeisen Bank, agenţia Braşov, Piaţa Sfatului, cod IBAN RO66RZBR0000060004749489, cu menţiunea „Musica Coronensis”.
Jugendbachchor, sau Corul de Tineret Bach al Bisericii Negre, s-a format în anul 1993 la iniţiativa dirijorului de atunci Eckart Schlandt şi este un ansamblu format din corişti de trei naţionalităţi şi opt confesiuni. Din anul 2004 el este condus de dirijorul Steffen Schlandt, alături de care a susţinut numeroase concerte în ţară şi străinătate, realizând un material audio („Lobsinget Gott, dem Herrn”) şi unul video („Jugendbachchor in concert”).
Acest concert este pentru Corul de Tineret Bach o avanpremieră pentru turneul pe care îl va susţine în perioada 4 – 8 decembrie în München (Germania). Turneul va cuprinde trei concerte de Advent pentru sprijinirea proiectelor din mediul rural iniţiate de Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi va include prezentarea unui nou material multimedia al corului cu muzică şi imagini din zona Rupea.
Două concerte „Pentru clopotul nostru!”
Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Parohia Evanghelică C. A. Braşov vă invită la cele două concerte camerale din 25 noiembrie şi 2 decembrie ce vor avea loc în muzee braşovene. Sub titlul „Pentru clopotul nostru!” aceste manifestări doresc a fi o continuare a acţiunii „Clopotul uitat – îţi mai aminteşti de sunetul din turn?”, desfăşurată în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului Musica Coronensis, prin strângerea de fonduri pentru repunerea în funcţiune a clopotului din Turnul Casei Sfatului.
Primul concert, ce va avea loc miercuri, 25 noiembrie 2009, se va desfăşura în Casa Sfatului cu începere de la ora 19:00. Invitaţii organizatorilor sunt membrii ansamblului Quartetto Brassovia ce vor încânta publicul cu lucrări camerale de Marini, Marais, Purcell şi Albinoni. Intrarea la concert este liberă, iar la sfârşitul concertului cei prezenţi vor avea posibilitatea de a-şi aduce contribuţia, prin donaţie benevolă, la repararea mecanismului ce leagă ceasul Casei Sfatului de clopotul din turn. Tot cu această ocazie se va face cunoscut numărul contului în care toţi doritorii vor putea face o donaţie pentru cel mai vechi clopot din Braşov (datat 1690).
Quartetto Brassovia, format din violonista Roxana Bârsan, oboistul Emin Curtgeafar, violoncelista Alexandra Enache şi clavecinistul Paul Cristian, a luat fiinţă din dorinţa şi bucuria de a cânta muzică veche. Membrii formaţiei au participat la cursurile de măiestrie din cadrul Universității de Vară de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc sub îndrumarea lui Ulrike Titze şi Guido Titze.
Al doilea concert din data de 2 decembrie, ora 19:00, se va desfăşura în Turnul Alb şi va fi susţinut de Corul de Tineret Bach al Bisericii Negre.
Monumentul Honterus din nou jefuit.
După concertul final al Festivalului „Musica Coronensis” de duminică seara s-a constatat că relieful de pe latura vestică a soclului monumentului Honterus a fost parţial dislocat, iar luni dimineaţa s-a văzut că relieful de pe partea estică a soclului a dispărut de tot. Este deja a doua oară după acel ianuarie 1999, când relieful vestic a fost furat, că monumentul Honterus devine ţinta şi victima unui jaf, cu toate că din octombrie 2000 în jurul monumentului a fost ridicat un grilaj de fier, care să oprească accesul direct la monument.
Monumentul Honterus este cel mai vechi monument din oraşul nostru. El a fost ridicat în anul 1898 cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la naşterea a celui mai mare fiu al Braşovului, umanistul şi reformatorul Johannes Honterus (1498 – 1549). Honterus are multiple merite pentru oraşul nostru şi pentru întreaga Transilvanie. Lui i se datorează înfiinţarea primului gimnaziu umanist din Braşov, pentru care a înfiinţat prima tipografie din Braşov. În tipografia lui Honterus s-au tipărit primele manuale din ţara noastră păstrate până azi, primele cărţi în limbile latină, greacă şi germană, primele ediţii ale unor lucrări ale autorilor clasici ai antichitîţii, primul manual de drept şi primul cod de legi din ţara noastră, primul atlas geografic, prima carte cu note muzicale şi primele tipărituri ale Reformei bisericeşti. Honterus este şi iniţiatorul renumitei biblioteci şcolare, cea mai mare din Transilvania până la distrugerea ei în incendiul din 1689, de asemenea a primei mori de hârtie. Lui Honterus se datorează şi faptul, că la Braşov a fost cea mai veche şcoală pentru fete deja la 1544. Toate aceste merite justifică pe deplin ridicarea monumentului şi respectarea lui ca un patrimoniu al oraşului nostru.
Monumentul Honterus este opera sculptorului Harro Magnussen (1861 – 1908) din Berlin. Pe soclul înalt se ridică figura unui bărbat îmbrăcat după moda umaniştilor din secolul al XVI-lea, care cu mâna dreaptă întinsă arată spre şcoala care şi azi îi poartă numele. În mâna sa stîngă, el ţine o carte deschisă cu inscripţiile „Cartea Reformei” şi „Regulamentul şcolar”. Pe soclul monumentului se află în partea de vest şi de est câte un relief din bronz având lăţimea de 81 cm şi înălţimea de 70 cm. Relieful din partea de vest îl reprezintă pe Honterus în tipografia sa, ale cărei prime tipărituri datează din anul 1539. Acest relief a fost furat în luna ianuarie 1999, când în jurul bisericii se mai afla gardul şantierului pentru restaurarea bisericii, de câţiva copii şi vândut unui centru de valorificarea metalelor neferoase. Capetele ieşite ale personajelor şi cartea din mâna lui Honterus au oferit puncte de sprijin favorabile pentru dislocarea reliefului, al cărui sistem de prindere a cedat după 101 de ani. Prin implicaţia exemplară a lui Wilhelm Roth, născut în anul 1937 la Braşov şi domiciliat în oraşul Augsburg din Germania, s-a putut amplasa în luna octombrie 2002 o replică a plăcii originale vestice.
Acum a fost furată placa de est. Aici Honterus este prezentat în exerciţiul funcţiei sale de primpreot, cum acordă împărtăşania unui bolnav în prezenţa membrilor de familie. Pe marginea inferioară a relieful este scris cu litere gotice majuscule deviza lui Honterus, „Vegheaţi şi vă rugaţi” din Evanghelia după Matei, capitolul 26, versetul 41.
Johannes Honterus a fost primpreot evanghelic al Braşovului de la 22 aprilie 1544 până la moartea sa intervenită la 23 ianuarie 1549, după ce din însărcinarea sfatului oraşului redactase şi publicase în anul 1543 „Cartea Reformei” şi în continuare şi „Apologia” acestuia.
Furtul reliefului estic a fost favorizat de întunecimea relativă a locului, altfel biserica şi chiar partea vestică a monumentului se află în bătaia reflectoarelor. Furtul a fost anunţat la Poliţie, care a început investigaţiile. Relieful vestic, dislocat parţial de către hoţi, a fost luat jos de Administraţia Bisericii Negre, pentru a nu-l expune în continuare furtului. Astfel monumentul lui Honterus, după 111 ani de existenţă, este lipsit de reliefurile sale. Să sperăm că nu pentru mult timp, pentru a oferi din nou numeroşilor vizitatori priveliştea monumentului întreg.
Braşov, 19 octombrie 2009 Gernot Nussbächer.
Tradiţia muzicii de orgă în Biserica Neagră.
„Orga este regina instrumentelor…“ – W. A.Mozart.
Ediţia a VII-a a Festivalului Musica Coronensis se va încheia duminică, 18 octombrie, prin concertul special de orgă din Biserica Neagră ce va începe la ora 19:00.
Organiştii Eckart şi Steffen Schlandt, au plăcerea de a prezenta publicului o scurtă istorie a muzicii de orgă din Biserica Neagră de la barocului timpuriu şi până în secolul XX. Elementul nou în acest concert de orgă va fi proiectarea pe un ecran a imaginilor în timp real de la consola orgii ce se găseşte pe tribuna de vest. Astfel cei prezenţi vor avea ocazia de a vedea, pe lângă imaginile cu poze din Arhiva Bisericii, cum se interpretează muzica la orga Bisericii Negre.
La orga Hesse organistul braşovean Paul Cristian va îmbogăţi sonoritatea concertului şi din alt punct al bisericii. Programul concertului cuprinde lucrări ale cantorilor ce au activat la Biserica Neagră, precum şi lucrări ale unor compozitori ce au avut legături cu aceasta: Daniel Croner, Girolamo Diruta, Gregorius Ostermayer, Martin Schneider, Rudolf Lassel, Carl Cloos şi Paul Richter.
Anul acesta orga Buchholz (cea mai mare orgă mecanică din România) a sărbătorit 170 de ani de la începerea activitţii sale în Biserica Neagră. Stagiunea estivală aniversară s-a bucurat de o participare îmbucurătoare, înregistrându-se o medie de 180 de persoane per concert.
Preţul unui bilet la este de 5 lei, iar acesta se va procura de la intrare.
Premiera naţională a Misei în re minor de Anton Bruckner.
„Arta îşi are originea în Dumnezeu – De aceea trebuie să conducă la Dumnezeu.” (cuvinte scrise de Monitz von Mayfeld pe coroana de lauri pusă pe mormântul lui Anton Bruckner)
Joi, 15 octombrie, va avea loc premiera naţională a Misei nr. 1 în re minor de Anton Bruckner. Concertul, ce va deschide cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Musica Coronensis, va începe de la ora 19:00 în Biserica Neagră şi-l va avea la pupitrul dirijoral pe organistul braşovean Steffen Schlandt.
Pentru punerea în scenă a acestui proiect îndrăzneţ şi-au unit forţele mai multe instituţii braşovene şi muzicieni locali. Dirijorul Steffen Schlandt a ales să colaboreze pentru acest concert numai cu artişti a căror activitate este legată de vechea cetate Corona: Filarmonica de Stat Braşov, solişti ai Operei Braşov, profesori şi foşti studenţi ai Facultăţii de Muzică Braşov, precum şi corurile braşovene „ASTRA” şi „Bach”. Astfel în cadrul Festivalului Musica Coronensis vom putea audia prima mare piesă cu text religios a compozitorului austriac, necunoscută pentru scenele din ţara noastră, într-o distribuţie sută la sută braşoveană.
În programul concertului vor mai fi interpretate şi două piese pentru trei tromboni: Aequale I şi Aequale II şi piesa „Vexilla regis” pentru cor a cappella , ce vor preceda Misa în re minor.
Preţul unui bilet pentru acest concert este de 15 lei, acesta putând fi cumpărat de la sediul Filarmonicii Braşov din Str. Apollonia Hirscher nr. 10 sau de la Biserica Neagră înainte de concert.
Noul program de vizitare al Bisericii Negre.
Braşov, 26 aprilie 2012 – Începând cu 1 mai 2012, vizitarea Bisericii Negre se va face după un nou program, conceput special de conducerea Bisericii Evanghelice C. A. din România – Parohia Braşov pentru a răspunde cererilor şi aşteptărilor turiştilor. Noutăţile au în vedere modificări ale zilelor şi orelor de vizitare, precum şi diversificarea ofertelor turistice.
Cea mai importantă modificare o constituie zilele de vizitare, care vor fi: de marţi până duminică, iar luni închis. Pe timpul verii Biserica Neagră va fi deschisă până la ora 19:00, concertele de orgă fiind integrate în program. Astfel, pentru anul în curs programul de vizitare este următorul:
• lunile mai – octombrie (program de vară), de marţi până sâmbătă între orele 10:00-19:00, iar duminica între orele 12:00-19:00;
• lunile noiembrie – aprilie (program de iarnă), de marţi până sâmbătă între orele 10:00-15:00, iar duminica între orele 12:00-15:00.
Biserica Neagră va fi închisă vizitatorilor cu ocazia sărbătorilor evanghelice (17 şi 27 mai, 31 octombrie, 6 şi 7 noiembrie, 24, 25, 26 şi 31 decembrie), însă va fi deschisă spre vizitare de sărbătorile legale care nu cad în ziua de luni (1 mai, 15 august, 1 decembrie).
„Dorim ca prin aceste schimbări să venim în întâmpinarea aşteptărilor turiştilor, mai ales prin deschiderea bisericii duminica. Fiind un lăcaş de cult în care slujbele continuă să se desfăşoare săptămânal, Biserica Neagră este mai mult decât un edificiu important pentru Braşov: este inima unei comunităţi religioase. De aceea, sperăm ca turiştii să înţeleagă faptul că biserica va fi închisă pentru două ore când se vor oficia cununii, botezuri şi alte ceremonii religioase”, a declarat preotul Peter Demuth.
Pentru toţi turiştii care doresc să plece cu o amintire de la Biserica Neagră, a fost conceput un fotocard, ce conţine o colecţie de 70 de poze digitale la mare rezoluţie şi o panoramă interioară a bisericii. Acest card pe suport USB va putea fi achiziţionat pentru suma de 40 lei de la casa de bilete.
Începând din aceată vară şi ofertele turistice se îmbogăţesc, introducându-se ghidajele tematice, disponibile în patru limbi (română, germană, engleză şi maghiară), şi expoziţii tematice în spaţiile expoziţionale ale bisericii.
Dacă ți-a plăcut:
2 gânduri despre „ Informaţii oficiale ”
un articol plin de informatii.
Este o pagina unde adaug cele mai noi informatii oficiale despre activitatea culturala a Bisericii Negre.

No comments:

Post a Comment